Förflytta dig till innehållet

Ny restaurang på gågatan i Åbo – ”Inte för fint, inte för komplicerat”

Annina Suominen
man med brunt hår vid bord
Phil Sleath (på bilden), Tam To och Ziggy Turner har öppnat en restaurang på central plats i Åbo. Little Saturday slog upp dörrarna på gågatan och satsar bland annat på helgbrunch.

Little Saturday lyder namnet på restaurangen på gågatan där Woolshed senast fanns.

I den har Phil Sleath, Tam To och Ziggy Turner ägnat de senaste månaderna åt renovering.

Maten är inspirerad av USA, därifrån Tam To har hämtat inspiration.

Eggs Benedict och pannkakor, rostad hel kyckling, vegansk rösti och vegansk bolognese hör till några av rätterna på menyn.

Sleath beskriver maten som ”comfort food”.

– Inte för fint, inte för komplicerat. Det är enkla idéer och rätter som görs på rätt sätt för god kvalitet, säger han.

Ursprungstanken var att servera brunch och det gör gänget numera på helgerna. På vardagarna serveras lunch, på kvällarna middag och så satsar man också på barsidan.

En del grejer på menyn har ändrats under de några veckor som Little Saturday haft öppet.

– Nu börjar vi närma oss en meny vi är nöjda med, säger Sleath.

hus med glasväggAnnina Suominen
Lillördag på gågatan. Little Saturday har en liten utomhusterrass bakom knuten men kommer att utvidga den så småningom.

Coronapandemin utmanade branschen – men gav också upphov till diskussion och något eget

Trion har lång erfarenhet av företagsverksamhet.

Kocken To har drivit flera företag i USA men flyttade till Finland för snart tio år sedan och har drivit caféer och restauranger i Tammerfors.

Turner kommer från Wales och har tidigare drivit flera företag utomlands. Han driver en frisör- och tatueringsstudio kombinerat med en bar på Universitetsgatan i Åbo.

Sleath flyttade till Finland från England för att studera internationell affärsverksamhet då han var 19 år. Han har jobbat på restauranger i olika perioder sedan han var 16.

De senaste åren har han varit chef för Woolshed. Men under coronapandemin, som utmanade hela branschen, diskuterade han länge med sina vänner om att öppna en egen restaurang.

– Sedan pratade jag med de före detta ägarna av Woolshed och meddelade att jag planerar att öppna eget. Efter det kunde vi ta över lokalen på Universitetsgatan, säger han.

Kreativitet är livet

Sleath gläds över att få vara kreativ och hitta på helt egna grejer.

– Länge har det handlat om att förverkliga andras visioner och kreativiteten har varit begränsad. Nu kan vi skapa något eget, förhoppningsvis något som är lite annorlunda, säger han.

Åbo har fått beröm för sitt restaurangutbud många gånger.

Sleath instämmer med berömmet men tycker samtidigt att det finns många restauranger som är väldigt likadana – därav en längtan att utveckla nya grejer, som en avslappnad brunch i amerikansk stil.

Här ska kunderna vilja tillbringa sin tid och stolarna vara bekväma.

Little Saturday har en liten utomhusservering som ska byggas ut mot gågatan, som den tidigare restaurangföretagaren också satsade på.

– Det blir vårt nästa stora projekt, antagligen blir det klart till valborgsmässoafton. Det är väl då säsongen inleds på riktigt.

Namnet kom först

Och namnet då? Det kom företagartrion på först av allt.

– Det är ofta det man kommer på sist, säger Sleath.

Little Saturday anspelar på lillördag, pikkulauantai.

Restaurangen ska vara en plats som man besöker oavsett veckodag, en lokal att trivas i när andan faller på.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter