Förflytta dig till innehållet

Ny Åboforskning: Också små mängder växtskyddsmedel dödar nyttiga mikrober – glyfosat som Roundup värre än man trott

Arkiv/Emma Strömberg
Jordgubbar. Åboforskarnas försök visade att de jordgubbsplantor som växte där det tidigare hade sprutats ut växtskyddsmedel med glyfosat hade färre nyttiga mikrober på sina rötter.

Det sägs att växtskyddsmedel som innehåller glyfosat, som Roundup, snabbt försvinner ur marken.

Därför sprutar man ut växtskyddsmedel som innehåller glyfosat på åkrarna två veckor före sådden.

På det sättet ska odlingsväxter inte utsättas för kemikalien.

Mycket små mängder har skadliga effekter

Men nu visar ny forskning från Åbo universitet, TY, att det här inte stämmer.

– Redan mycket små rester av bekämpningsmedel med glyfosat i marken minskar på mängden nyttiga mikrober som lever på växternas rötter och som behövs för att växten ska må bra och frodas, skriver doktor Suni Mathew och hans forskargrupp vid den biologiska fakulteten vid Åbo universitet i ett pressmeddelande.

Mathew är projektforskare inom enheten för ekologi och evolutionsbiologi vid TY.

Jordgubbsplantor i försöken

Forskarna använde jordgubbsplantor i sina försök och tillåtna mängder av bekämpningsmedel med glyfosat.

Marken besprutades med ogräsbekämpningsmedlet två veckor innan jordgubbsplantorna planterades ut.

En kontrollgrupp med jordgubbsplantor fick växa där det bara hade sprutats vatten.

Prov från jordgubbsplantorna som hade växt på försöksåkrarna visade att resterna av bekämpningsmedel inte påverkade antalet mikrobarter eller hur stora jordgubbarna blev.

Färre nyttiga mikrober

Men på de jordgubbsplantor som hade vuxit där det tidigare hade sprutats ut ogräsbekämpningsmedel fanns det betydligt färre nyttiga mikrober.

Det handlar om mikroorganismer som lever på nyttoväxternas blad och rötter, och som är nödvändiga för växten.

– Det är bakterier och svampar som bildar mikrobsamfund på växterna. De är bra för växtens tillväxt och har också betydelse för växtens förmåga att stå emot sjukdomar och stress, säger Mathew i pressmeddelandet.

Eventuellt motståndskraftiga mot bekämpningsmedlet

Forskningsresultaten visade också att det fanns fler bakterier som möjligtvis var glyfosatresistenta, det vill säga motståndskraftiga mot ogräsbekämpningsmedlet i de mikrobsamhällen som hade utsatts för ogräsbekämpningsmedlet.

Det i sin tur kan utarma de nyttiga mikrobernas mångfald.

– Vår forskning visar hur också mycket små mängder av ogräsbekämpningsmedel och lantbrukskemikalier kan påverka de mikrober som växterna behöver, påpekar Mathew.

Forskningsrönen har publicerats i tidskriften Journal of Applied Microbiology.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter