Förflytta dig till innehållet

Nautikulma på ny adress med 25-åriga Maria Siltala vid rodret

Färska vd:n Maria Siltala med en vindrutetorkare i handen. I lagret finns vindrutetorkare som är hela 3 meter långa. De säljs bland annat till varvet i Åbo.


Båttillbehörsaffären Nautikulma har öppnat ny affär i S:t Karins och stängt på Västerlånggatan i Åbo.
I och med den nya affären tar också 25-åriga Maria Siltala över som ägare och vd för Nautikulma. Siltala är barnbarn till Pentti Siltala som en gång i tiden grundade Siltala Yachts samt affären Nautikulma.
Maria Siltala har jobbat i affären sedan hon var 14 år gammal och berättar att beslutet att ta över efter farfar mognade så småningom under årens lopp.
Siltala är tradenom och seglar själv en H-båt.
— Fast den har inte varit i sjön de senaste två åren, erkänner Siltala, som också äger en motorbåt. Favoritstället i skärgården är Utö.

Båttillbehörsaffären Nautikulma finns nu i S:t Karins. Foto: Monica Forssell


Den egentliga öppningen av affären sker på veckoslutet men för nyfikna kunder har dörren stått öppen redan några veckor.
— Responsen har varit positiv. Stort och ljust i kombination med gratis parkering precis utanför uppskattas, säger Siltala.

Den nya affären på cirka 1000 kvadratmeter är rymligare än den förra. Foto: Monica Forssell


Största orsaken till flytten från Åbo är att logistiken i S:t Karins fungerar bättre. Största delen av Nautikulmas omsättning kommer av försäljning till varvsindustrin. För att hantera till exempel tre meter långa vindrutetorkare behövs det utrymme.
Förutom försäljningen till olika varv i landet, säljer Nautikulma också till kommuner och exporterar till Ryssland och Europa. Någon egentlig näthandel upprätthåller företaget inte.

Foto: Monica Forssell


Tvärs över vägen skymtar varuhuset Biltema och ett stenkast från affären finns Motonet. Båda säljer  båttillbehör av olika slag. Maria Siltala ser ändå inte att konkurrensen från varuhusen skulle störa nämnvärt.
— Vi har ett bredare urval och kan erbjuda både billigare och dyrare produkter. Vi har också kundbetjäning och expertis. Det har nödvändigtvis inte de stora varuhusen.
Inte heller nätförsäljningen är ett hot, anser Siltala som hoppas att företagets omsättning till och med tredubblats om tio år.
— Under säsong vill kunden oftast ha produkten med en gång och då är det lättare att komma hit än att beställa från nätet.

Omsättningen inom båtbranschen ökade med 4% i fjol
55% av företagen inom båtbranschen tror att deras omsättning kommer att öka i år
Källa: Båtbranschens centralförbund Finnboat

 
LÄS OCKSÅ: Också Meredin flyttar från Åbo

Dela artikeln

0 kommentarer: “Nautikulma på ny adress med 25-åriga Maria Siltala vid rodret

  1. Bo Gyllenberg skrev

    Bra så. Åbo börjar vara otillgänglig för oss som kommer med bil från skärgården.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter