Förflytta dig till innehållet

Nämnd vill bevara namnet Karinahemmet — hospiset öppnar senare än tänkt i Åbos regi

Karinahemmet. Enheten finns på Hirvensalo i Åbo. ÅU-foto


Social- och hälsovårdsnämnden var enig om att namnet Karinahemmet bevaras i någon form, istället för att hospiset byter namn till Moikois palliativa avdelning, som var förslaget i föredragningen.
De två senaste förslagen är att hemmet som ger vård i livets slutskede fortsätter heta Karinahemmet eller byter namn till Karinahemmets palliativa avdelning.
Men några frågor gällande Åbo stads övertagande av Karinahemmets verksamhet är ännu öppna och därför bordlades ärendet på nämndens möte på onsdagen.
– Vi hade en lång diskussion i god anda där vi gick igenom många detaljer, säger Päivi Pietari, social- och hälsovårdsnämndens ordförande.
En sak som nämnden kom fram till var att öppnandet av Karinahemmet under Åbos regi skjuts upp med ett par veckor från den första januari till den 13 januari.
– Vi konstaterade att personalen som övergår i stadens tjänst behöver mera tid för inskolning i stadens system, säger Pietari.
De tolv anställda på Karinahemmet, som tidigare drevs av en stiftelse, och som sades upp när Karinahemmet stängde i somras, anställs av Åbo stad.
Pietari nämnde att Kjell Wennström (SFP) tog upp att det är bra att det står uttalat att tvåspråkighet ska förverkligas på Karinahemmet, och att man också måste komma ihåg detta i rekryteringen.
Den palliativa enheten kommer att få nio närvårdare, nio sjukskötare och en läkartjänst ledigförklaras.
Det var den 7 oktober som Åbo stadsstyrelse fattade beslutet att ta över Karinahemmet. Stadsstyrelsen beslutade då också att det är social- och hälsovårdsnämnden som ska behandla frågan om hur vården organiseras och hurdan arbetsfördelningen blir mellan sjukhuset Kaskenlinna och nya Moikois palliativa avdelning.

Läs också:

Åbo stad tar över Karinahemmet
”Karinahemmet behövs lika mycket som andra enheter”
Kattelus optimist vad gäller Karinahemmet
Grannkommuner säger nej till samarbete
Ledare: En seger för engagemanget
Lättnad och glädje över beslut att rädda Karinahemmet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *