Förflytta dig till innehållet

Mystisk formulering bakom stängningshot i Billnäs – politiker känner sig åsidosatta i skolfrågan

Kristoffer Nöjd
Föräldrar i kalssrum
Louise Kjellberg, orförande för Hem och Skola-föreningen i Billnäs höll i trådarna för diskussionen.

– Vi förstår inte varför skolan är hotad.

Ungefär så kan man summera hur föräldrarna till barn i Billnäs skola i Raseborg resonerar när skolan nu ser ut att vara hotad på grund av Katarinaskolans sanering.

Föräldrarna vid Billnäs skola i Raseborg radade upp argument efter argument om varför skolan inte ska stängas och införlivas med Katarinaskolan i Karis på ett möte som de hade sammankallat till på måndagen. De undrade själva var argumenten för en stängning går att finna.

Av de inbjudna representanterna för staden hade Britt-Marie Granström, tekniska nämndens ordförande (SFP), Dan Johansson, medlem i bildningsnämnden och tekniska nämnden (SFP) och Maj-Britt Malmén, ordförande för bildningsnämnden (SFP) hörsammat kallelsen.

Några tjänsteinnehavare var inte närvarande, vilket kan förklaras av att stadsstyrelsen hade möte samtidigt.

Vuxna på skolbänken.Arkiv/Kristoffer Nöjd
Beslutsfattarna Britt-Marie Granström, Dan Johansson och Maj-Britt Malmén på rad i skolbänkarna.

Hotet bottnar sig av allt att döma i en mystisk formulering som finns bland annat i den av stadsstyrelsen sommaren 2022 godkända projektplanen för Katarinaskolan.

Där står det att ”antalet elever i Billnäs och Karis kommer enligt prognoserna att sjunka under de kommande åren och därför är det ändamålsenligt att flytta Billnäseleverna till Katarinaskolan i samband med renoveringen samtidigt som förskoleundervisningen flyttar in i samma byggnad”.

Charlotta Wallenius, tidigare rektor för Billnäs skola, ifrågasatte starkt denna ”ändamålsenlighet”.

– Det framförs argument som saknar belägg. Det gör mig ledsen att våra politiker ska fatta beslut utgående från det.

Wallenius hittar heller inga argument för en stängning av Billnäs skola i servicenätsutredningen.

– Jag tycker det är en ytterst vinklad rapport.

Wallenius tycker sig kunna skönja en trångsynthet i Raseborg.

– Varför lyfter man inte i stället fram elevernas välmående när vi vet att det finns bekymmer i de stora skolorna?

”Olycklig formulering”

Dan Johansson konstaterade att det är fråga om en olycklig formulering som otursamt har slunkit med i planen för renoveringen av Katarinaskolan.

– Fråga mig inte hur, sade Johansson.

Han konstaterade vidare att det finns beslutsfattare som anser att staden inte har råd med Billnäs skola eftersom Katarinaskolan kostar så mycket.

Johansson med ett långt förflutet inom bildning konstaterade att man brukar säga att ”en bra skola ska vara så stor att alla ryms men så liten att alla syns”.

– Det här har varit en allt för snabb utredning som vi inte hunnit fördjupa oss i. Vi är många som inte gillar den här situationen. Jag kommer göra allt jag kan för att förhala detta, lovade han och uppmanade samtidigt föräldrarna att fortsätta hålla låda och ordna ett nytt möte där också bildningens ledning kan vara närvarande.

Johansson påpekade också att Katarinaskolan är den skola som varit i det sämsta skicket efter Västerby skola och krävde därför en renovering.

– I det finns ingen illvilja.

Britt-Marie Granström konstaterade att det är onödigt att haka upp sig på Katarinaskolans sanering eftersom den redan har kört i gång och förverkligas.

– Det som är öppet är gymnastiksalen och vilka utrymmen som kommer i anslutning till den. Men – tidtabellen för att flytta eleverna från Billnäs till Katarinaskolan är utopistisk.

– Själv känner mig själv trängd in i ett hörn. Utredningen är styrd av tjänstemännen inom bildningen. Vi har bara fått ta del av den, inte ta ställning till den. Jag är en förespråkare av skolan i Billnäs, erkände hon.

Granström påpekade att servicenätsutredningen är ett stöddokument vid investeringsbeslut och att åtgärderna som listas där inte nödvändigtvis behöver vidtas.

Lägger hellre pengar på skolan än på daghemmet

Bildningsdirektör Tina Nordman säger på tisdagen att uppdraget man fick då arbetet med Katarinaskolans projektplan inleddes var att man i planeringen skulle beakta dels att de svenska förskolorna skulle flytta in i Katarinaskolan, dels att Billnäs skolas elever får plats i skolan.

Detta baserade bland annat på den tidigare serviceutredningen och de förslag konsulten gav i rapporten, säger Nordman.

– Nu har servicenätsutredningen uppdaterats och kvar finns förslaget att Billnäs skola ska stängas och att eleverna flyttar till Katarinaskolan. Inom några år måste Billnäs daghem renoveras och kostnaderna för renoveringen uppskattas till 1,5 miljoner. Eftersom Billnäs skola är i mycket bättre skick än Billnäs daghem och vi gärna vill bevara den byggnaden lönar det sig för oss lägga ner pengar på de omändringar som krävs så att fastigheten fyller de krav som ställs för daghem. Detta i stället för att lägga ner pengarna i Billnäs daghem.

Vuxna i klassrumKristoffer Nöjd
Charlotta Wallenius är tidigare rektor för Billnäs skola.

De klassiska men svårslagna motiveringarna som att ett mindre elevantal medför en lugnare miljö och en möjlighet att se varje barn som individ framfördes. Man framhöll vikten av detta i en värld där det psykiska illamåendet bland barn ökar.

Man lyfte också fram den pedagogiska flexibilitet som små grupper medför.

Föräldrarna hade gjort sin läxa väl för att skjuta ner både givna och mindre givna argument. Till exempel föreslog man att ett ökat samarbete med Katarinaskolan kunde hjälpa sådana lärare som eventuellt känner sig ensamma med en stor börda i en liten skola.

Charlotta Wallenius har, i egenskap av tidigare rektor för Billnäs skola, erfarenhet av den senaste stängningsdiskussionen 2016.

– Jag tror att det ständiga hotet över Billnäs skola redan har påverkat elevantalet negativt.

Wallenius konstaterade att det Billnäs skolas närhet till Katarinaskolan av någon anledning alltid upplevts problematisk.

Ett återkommande argument är att det bara är en kilometer mellan skolorna och att man inte kan ha två skolor så nära varandra.

Här vill föräldrarna vända på steken och se närheten som en fördel för både lärare och elever i båda skolorna genom ett ökat samarbete.

Det framkom tydligt att ärendet har blivit något av en motsättning mellan Katarinaskolan och Billnäs skola, något verkar ha florerat redan en längre tid.

– Man ser snett på varande mellan Billnäs och Katarinaskolan vilket är onödigt. Här borde alla skärpa sig, sade Kjellberg.

Valde Billnäs

Många undrade varför elevupptagningsområdena i Karis och Pojo inte kunde ses över då det finns skulle finnas plats för fler elever i Billnäs skola.

Enligt utredningar finns det plats för 100 elever i skolbyggnaden av vilka endast cirka 50 utnyttjas i dagsläget.

– Det finns också utrymmen som inte renoverades 2006 som kunde utnyttjas, påminde Kjellberg.

– Det har funnits en otroligt stor ovilja att se över elevupptagningsområdena, konstaterade Wallenius.

Maj-Britt Malmén kunde intyga att elevupptagningsområden diskuterats väldigt sällan i bildningsnämnden.

Yvonne Korenius är en av flera föräldrar som valt att sätta sitt barn i Billnäs skola trots att den inte är familjens närskola.

– Jag har själv gått i en liten skola i Svartå. För min sons bästa ville jag att han skulle gå i en liten skola. Här har han kontroll och kan ta det lugnt. Han lär känna både elever och lärare, det är nära till naturen.

– Alla inte gjorda för massorna. I en stor skola är det omöjligt att notera alla som blir utanför. Här vet lärarna vad som händer. Det känns tryggt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter