Förflytta dig till innehållet

Lurendrejare som uppger sig vara poliser, hyresvärdar och inspektörer sysselsätter polisen

Polisen i Västra Nyland har under den senaste veckan varit sysselsatt med olika slags bedrägerier.

Bland annat har en person uppgett sig vara hyresvärd och skickat ut textmeddelanden och försökt lura folk. En annan har presenterat sig som polis i epostmeddelanden.

Också fall där bedragare har knackat på hemma hos folk och uppgett sig vara inspektörer har kommit till polisens kännedom.

I alla fall har bedragarna försökt lura pengar av folk.

Bedragare försöker lura hyresgäster

Polisen har fått flera anmälningar om fall där en bedragare via SMS tar kontakt och uppger sig vara hyresvärd.

I meddelandena har man till exempel påstått att hyran betalningsinformation ändras i november 2023. I meddelandena som är skrivna på flytande och tydlig finska anges ny betalningsinformation.

Polisen utreder ett av dessa fall under brottsrubriceringen bedrägeri.

Om man får ett dylikt meddelande ska man inte svara. Man behöver inte heller kontakta polisen.

Om man däremot har betalat eller uppgett bankinformation ska man direkt vara i kontakt med sin bank samt endera göra en elektronisk brottsanmälan eller gå till en polisstation.

Skickar meddelanden i polisens namn

Ett annat aktuellt fall är epostmeddelanden som skickas ut i polisens namn. I meddelandena påstår man att polisen misstänker personen för något brott och hotar med strafföljder.

I meddelandet kan det till exempel stå på finska ”OBS: Som bilaga finns polisens kallelsebrev. Ladda ner bilagan för att läsa brevet och svara omedelbart.”

Meddelandena är undertecknade med ett namn och en titel som hänvisar till polisen.

Bedrägeriernas syfte är ofta att fiska bankinformation eller att sprida skadliga program. Det är bra att komma ihåg att polisen aldrig frågar efter bankkoder eller kräver pengar.

Polisens officiella epostaddresser slutar med @poliisi.fi. Adresserna kan ändå förfalskas, alltså bör mottagaren vara uppmärksam.

Ifall meddelandet verkar äkta och man är osäker kan man alltid ta kontakt genom att ringa till polisens växel.

Öppna inte länkar eller bilagor som skickas i meddelandena, och radera dem direkt.

Också i dessa fall ska man vara i kontakt med banken och polisen, endera elektroniskt eller gå till en polisstation, om man har uppgett information. Man ska inte ringa nödnumret eller polisen, eller göra en brottsanmälan via mejl.

”Brandinspektörer” stal pengar

I ett tredje aktuellt fall från den gångna veckan har två män knackat på hos folk och uppgett sig vara brandinspektörer.

I ett fall släppte en 85-årig kvinna in männen som under besöket där de låtsades kontrollera brandvarnarna och spisfläkten stal pengar och ett bankkort. Männen försökte också fråga efter bankkoder.

Kvinnan uppgav avsiktligt fel kod och männen avlägsnade sig. Efter besöket bad kvinnan en vän att komma på plats. Männen återvände för att fråga om den rätta koden, men blev överraskade av vännens närvaro och lämnade lägenheten.

Polisen utreder fallet som stöld.

Första meningen i artikeln korrigerad kl. 20.43 (”Polisen i Sydvästra Finland” ändrat till ”Polisen i Västra Nyland”).

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter