Förflytta dig till innehållet

Lottokupongen värd elva miljoner glömdes kvar i kassan i S-market i Kimito – ÅU har talat med vinnaren om vad han använder pengarna till

Johan Backas
En husritning, en bilnyckel och en närbild på en bil
Lottovinnaren har köpt ny bil till sig och frun, samt ett nytt hus vid havet som ska renoveras och få ny bastu.

– Ursäkta, den här glömde du!

De orden av kassabiträdet vid S-Market i Kimito blev värda elva miljoner euro några dagar senare.

Det var nämligen så att mannen i 50-årsåldern hade valt en färdigt ifylld lottokupong, men glömt att betala den och ta den med sig då han gick för att packa ihop inköpen.

Tack vare det vakna biträdet, som senare belönades med champagne och en stor blombukett, fick mannen med sig kupongen hem.

Till lottodragningen på lördagkväll den 21 januari hade han redan åkt till sitt andra hemland, Estland.

Såg ingen vinst på kontot

Det var under en bekants födelsedagskalas han fick en notifikation från Veikkausappen i telefonen att han hade vunnit på lotto, men han tänkte inte desto mera på saken.

Några dagar senare gick han in i appen för att kolla hur mycket han vunnit, men såg ingen vinst. På torsdagen ringde han till Veikkaus, aningen förbannad, och frågade varför några pengar inte syntes på kontot. Han behövde pengarna.

Damen i andra ändan harklade och förklarade att sådana här summor inte kommer på kontot direkt, utan först efter tre veckor.

Det var först då vinnaren fick höra hur stor summa det var frågan om, och kunde så klart inte tro sina öron. När ÅU talar med mannen en dryg månad senare är beskedet det samma.

– Jag kan inte tro det, jag kan inte tro det, säger han.

Barnen fick en miljon var

När han fick reda på att han var miljonär hade han alltså varit det redan i fem dagar. Pengarna kom in på kontot tre veckor efter dragningen, men redan innan det hade mannen tillsammans med sin fru funderat vad de ska göra för pengarna.

Snabbt stod det klart att parets tre vuxna barn från tidigare förhållanden får en miljon euro var.

– Alla har jobb och har varit flitiga, men visst är det skönt att kunna ge sina barn en sådan gåva nu när alla priser och räntor stiger, säger frun.

Hus vid havet lockade

Likaså gick det snabbt att bestämma sig för att köpa ett nytt hus. Paret bor i ett gammalt och ganska litet egnahemshus på Kimitoön.

Ett alternativ kunde ha varit att renovera huset, men tanken att bo vid havet lockade för mycket.

– Havet är viktigt för både mig och min man, han älskar att fiska. Så vi bestämde att vi flyttar då vi en gång har råd. Men vi håller det gamla huset och hyr ut det.

Båda har också köpt nya bilar åt sig. Inga vrålåk, men klart bättre än de gamla trotjänarna de körde med tidigare.

Då de dessutom betalat bort gamla lån och skulder konstaterar frun att de nästan gjort av med hälften av pengarna redan.

– Det är nästan så att man börjar känna sig snål redan. Men ändå finns det kvar så det räcker, och det känns så bra att kunna hjälpa barnen medan de ännu är unga vuxna. Man kan säga att den här lottovinsten inte gav en miljonär, utan fyra, säger frun.

– Vi placerar resten av pengarna så kan vi förhoppningsvis leva gott på avkastningen.

”Vi har inte haft det så lätt”

Varje vecka brukar mannen köpa lottorader för omkring 10 euro, aldrig mer än 20.

Frun har själv inte förstått varför han måste sätta pengar på det. Men nu njuter hon, som inte är i arbetslivet längre av hälsoskäl, av att aldrig mera behöva fundera på pengar.

– Vi har nog fått vara sparsamma med pengarna, inte har vi alltid haft det så lätt. Vi skaffade gemensamt hus som äldre och tänkte att vi aldrig kommer få skulderna bortbetalda.

Hon påpekar ändå att något onödigt spenderande kommer det inte att bli.

– Knappast köper vi så mycket nya kläder och sådant. Jag tror min man vägrar gå med något annat än sin reflexarbetsrock, skrattar frun.

– En sak som jag tänkt unna mig är att flyga någonstans i första klass, det har jag aldrig gjort.

Sannolikt köper paret också en ny husbil för att kunna semestra i Europa.

Många har gratulerat

I övrigt kommer lokala företag att få ta del av pengarna i form av både material och tjänster, till exempel när det nya huset ska renoveras.

Mannen, som jobbat i byggbranschen, kommer inte jobba heltid mera men kan knappast hålla sig helt sysslolös heller. Eventuellt kan det bli konsultering vid extra krävande byggjobb.

Fenomenet att gamla vänner plötsligt tar kontakt och vill träffas igen har paret inte märkt av efter miljonvinsten.

De har varit öppna med att de vunnit, men inte märkt av den negativa sidan åtminstone ännu.

– Det är många som kommit och gratulerat helt genuint, och varit glada för vår skull, säger frun.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter