Förflytta dig till innehållet

Lantbruksministern i Brusaby: Rätt kvalitetstänk ska ge lantbruket en lysande framtid

Stefan Holmström
Man med kavaj på axeln.

Stefan Holmström

BESTÄMD. Det som görs för att minimera torkans följder för lantbruket ska ske snabbt, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä. Foto: Stefan Holmström


Det behövs snabba budgetåtgärder för att lösa de akuta problem som torkan förorsakar de olika lantbruksnäringarna. Det här säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C), som besökte Axxells naturbruksenhet Brusaby i Kimito i går.
– Jag har vissa tankar som jag ska diskutera med de andra regeringspartierna. Alla är eniga om att det ska göras något.
Leppä påpekar hur gårdar med skördeproblem tidigare har fått stöd genom energiskatteåterbäringar. De kom ändå med sådan fördröjning att det hela var ohållbart för många.
– Det som görs ska ske snabbt, säger Leppä, som säger sig vara hoppfull inför det fortsatta budgetarbetet.

Vi kunde pruta på våra krav och göra billigare mat men då skulle vi förlora vår konkurrensfördel.

Leppä har själv känt av torkans effekter på sin hemgård i Pertunmnaa. Han har nu fått ihop sjuttio procent av den ensilage (foder) som behlövs för gårdens sjuttio kreatur.
– Normalt brukar vi den här tiden på året ha allt vi behöver.
Han understryker att läget i södra Savolax inte är lika allvarligt som i andra delar av Finland och inte alls kan jämföras med andra europeiska länder.
– Sverige hör till de länder som kanske drabbats värst. Då jag nyligen satt i ett flyg ovanför Polen såg jag hur hårt torkan slagit till där.
Torkan har också väckt frågor om Finlands spannmålsreserver. Leppä är inte oroad.
– Finland har en av världens bästa lagar om tryggande av försörjningsberedskapen. Alla länder har inte ens sådana lagar.
Det utesluter inte att man i Finland ska vara medveten om att det är skäl att vara redo på framtida kriser.
– I det här fallet är torkan ändå svår i hela Europa. Varifrån skulle vi nu få mer spannmål om alla andra är i samma situation?
Under den öppna frågestunden på Brusaby fick Leppä kommentera talrika frågor om bland anat skarvar, sälar, hjortar och byråkrati. Framför allt vill Leppä ingjuta framtidstro: De exportfrämjande åtgärderna ger resultat. Finländska produkter värdesätts högt utomlands.
– Vem kräver de bästa croissanterna? Fransmän. Och med vad gör de de bästa croissanterna? Jo, med finskt smör, nämner han som ett exempel.
Det behövs mod att investera och ett varumärkestänk, säger Leppä.
– Vi kunde göra billigare mat men då skulle vi förlora vår konkurrensfördel. Det finns köpkraft då det gäller högkvalitativa produkter.
Leppä påminde om vad som sades om skogssektorn.
– Den var död, ingen skulle mer investera i den. Förståsigpåarna hade helt fel! Det samma kan vi göra för lantbruket. Det här är en tillväxtbransch.
 

Jari Leppä

  • Född 24.6.1959 i Pertunmaa i södra Savolax.

  • Riksdagsledamot sedan 1999, jord- och skogsbruksminister sedan maj 2017.

  • Leppä blev jordbrukstekniker 1979 och lantbrukare 1980.

  • Tillsammans med sin hustru Katriina driver han mjölkgården Antinmäki i Pertunmaa.

  • Antinmäki har ägts av samma släkt sedan 1539.

  • Källa: Wikipedia

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter