Förflytta dig till innehållet

Landskapsstyrelsen ryter till om postutdelningen: Slopa planerna på post endast en gång i veckan i skärgården

Arkiv/Anja
Postlåda på en strand, havet syns bakom

Postlåda på en strand, havet syns bakomArkiv/Anja

Skärgårdspost. Den här postlådan finns på Pensar, dit posten anländer med förbindelsebåten Viken. Foto: Anja Kuusisto


Landskapsstyrelsen vid Egentliga Finlands förbund kräver att Posti Oy överger planerna på nedskärningar i postutdelningen i Åbolands skärgård. Landskapsstyrelsen stöder regeringsprogrammets ståndpunkt om att postutdelningen bör tryggas på glesbebodda områden samt i skärgården i enlighet med skärgårdslagen, skriver landskapsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Posten meddelade i april att de ska övergå till endagsutdelning istället för den nuvarande utdelningen på minst fyra gånger i veckan på en del håll i Åbolands skärgård. Korpoström, Utö, Iniö, Hitis, Rosala och Högsåra skulle ha drabbats av försämringen som ursprungligen skulle ha trätt i kraft den 3 juni. Men på grund av protester beslöt posten att inleda en konsultationsrunda i skärgården.
Skärgårdskommissionen ställde sig starkt kritisk till ändring i utdelningen med hänvisning till bland annat skärgårdslagen och diskrimineringsprincipen. Postutdelning en gång i veckan skulle inte uppfylla minimiservicenivån och till exempel området kring Korpoström i Korpo kan inte heller anses vara svårtillgängliga ödemarker eftersom en avgiftsfri landsvägsfärja trafikerar regelbundet och vägnätet är i skick.
Samma gäller för områdena bakom förbindelsetrafiken (t.ex. Jurmo och Utö) vart förbindelsefartyget trafikerar regelbundet. Där sker postutdelningen i praktiken på förbindelsefartyget. Posten levererar bara posten till båten. Kostnaderna för detta kan enligt skärgårdskommissionen inte vara betydande.
Landskapsstyrelsen instämmer i skärgårdskommissionens kritiska ställningstagande gällande nedskärningen av postutdelningen i skärgården. Postutdelning en gång i veckan räcker inte för att täcka skärgårdsbornas behov, skriver landskapsstyrelsen.
Postservicen är livsviktig för skärgården på grund av områdets avskildhet och det smala utbudet av tjänster. Bristen på butiker (särskilt specialaffärer) har lett till att användning av postförsäljningstjänster är stor i skärgården.
Postutdelning en gång i veckan skulle riskera att livsviktiga myndighetsbrev inte kommer fram i tid (t.ex. information gällande social-, hälso- och utbildningstjänster), skriver landskapsstyrelsen i pressmeddelandet.
Läs också:
Posten: Korpo-, Nagu sjörutt börjar få post en gång i veckan, mot tidigare fem (27.4)
Ytterligare försämringar av postgången i den åboländska skärgården – 630 hushåll berörs (30.4)
Ledare: Posten kör slåttermaskin i skärgården (1.5)
Posten skjuter upp utdelningsnedskärningen i skärgården – ”Många skärgårdsbor har föreslagit kompromisslösningar” (8.5)
Skäribo välkomnar timeouten – Posten har inte diskuterat med Finferries eller NTM-centralen (8.5)
Pargas stad protesterar mot Postens planer (14.5)

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter