Förflytta dig till innehållet

Ytterligare försämringar av postgången i den åboländska skärgården – 630 hushåll berörs

Skärgårdspost. Den här postlådan finns på en brygga i Lohm, Korpo. Foto: Anja Kuusisto

Postgången i den åboländska skärgården försämras från och med 3.6.
Boende på öar längs förbindelsefartygsrutter i skärgården, samt några postnummerområden, får i fortsättningen sin post enbart en gång i veckan. I huvudsak sker utdelningen på fredag.
Förändringen berör följande postnummerområden: 21720 Korpoström, 21740 Utö, 23390 Iniö, 25940 Hitis, 25950 Rosala, 25960 Högsåra och 21295 Velkua.
Sammanlagt berörs ungefär 630 hushåll.
Förändringen motiveras med den nuvarande postlagen, enligt vilken skärgårds- och vildmarksområden ska få brev som ingår i de samhällsomfattande tjänsterna minst en gång i veckan. Det här gäller också uppsamlandet av post.
Också annan post – dagstidningar och tidsskrifter, paket och reklam – delas ut en gång i veckan, på fredagar.
Bolaget Posti motiverar förändringen med att digitaliseringen minskar behovet av traditionell postutdelning. Därmed ökar kostnaden för enskilda utdelningar. I skärgården kan det handla om hundratals euro per brev eller postkort, motiverar Posti.
Den ekonomiska förlust som postutdelningen i skärgården innebär, drabbar i slutändan Postis kunder, heter det i ett pressmeddelande, eftersom bolaget måste se över sina utgifter.
Posti bedyrar att man vill betjäna också kunderna i skärgården, och påminner om att postärenden kan göras digitalt över nätet via applikationen OmaPosti.
ÅU skrev 27.4 om förändringen som rör Korpo- och Nagu sjörutt.

Dela artikeln

3 kommentarer: “Ytterligare försämringar av postgången i den åboländska skärgården – 630 hushåll berörs

  1. Eva Högnäs skrev

    Den nya rksdagen måste genast ta itu med postlagen och ändra den så att posten inte kan behandla skärgården och andra glesbygdsområen på det här viset. Samtidigt borde man också ändra namnet på institutionen så att den också får ett svenskt namn som den hade tidigare: Posti/Posten borde den heta.

  2. Yngve Lindqvist skrev

    Finns det ingen som kan stoppa posten? Posten är ju ett statligt bolag.
    Postens agerande betyder att tidningsprenumerationer minskar, brevposten minskar mm. följaktligen minskar också postens inkomster. Inte går det ju längre för företagen att skicka räkningar per post, då inte räkningarna hinner fram före de förfaller till betalning. Johan Åminne vann ju processen mot posten. Inte följer ju posten eljes heller postlagen. Där står att om POSTEN OCKSÅ DELAR UT TIDNINGAR SKA BREV DELAS UT FEM DAGAR I VECKAN. Denna passus följer inte posten åtminstone inte i Pärnäs (21670) området, då man inte delar ut brev på tisdagar.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter