Förflytta dig till innehållet

KOMMENTAREN: De gröna bytte sida efter att facket visat vägen


Kollektivavtal och eventuella byten av dessa, så kallad ”avtalsshopping”, har varit en av höstens största frågor.
Först tvingades Postens, och sedan Arkeas ledning, dra tillbaka beslutet om att byta kollektivavtal efter protester från facket som inbegrep strejker – och även omfattande sympatistrejker i postkonflikten.
Fackrörelsen visade sina muskler och arbetsgivarsidan – och politikerna som hade välsignat beslut att byta kollektivavtal – fick ge vika.
Gällande infrastruktur- och underhållsbolaget Kuntec, som ägs av Åbo stad, har politikerna med det senaste beslutet mot kollektivavtalsbyte (stick i stäv med tidigare beslut) förekommit arbetsmarknadsparterna.
Eller, De gröna har gjort det.
Ännu i september då koncernsektionen röstade om Arkeas begäran att få byta kollektivavtal gav De gröna grönt ljus för ett byte. Deras röster avgjorde frågan i den jämna omröstningen som landade på 6–7 för ett godkännande av kollektivavtalsbyte.
Arkea ägs till över 98 procent av Åbo stad. Fallet Kuntec och Arkea handlar om samma sak. Båda erbjuder tjänster som Åbo stad tidigare har producerat själv, men verksamheten har bolagiserats och blivit aktiebolag med krav att fungera vinstbringande på marknaden. Båda bolagen har velat byta till billigare kollektivavtal för att klara sig bättre i konkurrensen om upphandlingar – bland annat till Åbo stad.
De gröna är det enda partiet som bytt åsikt när man jämför hur partierna röstat om Arkea och Kuntec. Centern som röstade för Arkeas kollektivavtalsbyte tidigare i höst röstade blankt när Kuntec togs upp till behandling igen på tisdagen. Endast Samlingspartiet har konsekvent gett grönt ljus för byte av kollektivavtal. Vänsterförbundet, SDP och Sannfinländarna har under hösten konsekvent röstat emot ”kollektivavtalsshopping”.
De grönas röst, som ledde till grönt ljus för Arkeas byte av kollektivavtal, resulterade i en utdragen arbetsmarknadskonflikt med två strejker. De gröna verkar ha tagit lärdom av detta.
LÄS OCKSÅ: 
Åbopolitiker drar tillbaka beslut om att låta Kuntec byta kollektivavtal — Arkeatvisten har visat att lokala avtal är en möjlighet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter