Förflytta dig till innehållet

Åbopolitiker drar tillbaka beslut om att låta Kuntec byta kollektivavtal — Arkeatvisten har visat att lokala avtal är en möjlighet

Ett stängsel med en vägarbeteskylt och en bricka där det står Kuntec

Ett stängsel med en vägarbeteskylt och en bricka där det står Kuntec

Kuntec. ÅU-foto


Åbo stads koncernsektion tar tillbaka beslutet från våren att tillåta det kommunalt ägda bolaget Kuntec att byta kollektivavtal.
– Situationen på arbetsmarknaden har ändrats mycket sedan vårens beslut, säger koncernsektionens ordförande Jukka Vornanen (Gröna) om det nya direktivet.
Koncernsektionen hade ett extra insatt möte på tisdagsförmiddagen för att diskutera Kuntec som erbjuder bland annat infrastruktur- och vägunderhållstjänster. Förslaget om att ta tillbaka vårens beslut kom från sektionens ordförande Jukka Vornanen (Gröna) och understöddes av Berhan Ahmadi (SDP).
Förlaget godkändes med rösterna 9-3. De gröna, Vänsterförbundet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna röstade för. Endast Samlingspartiet röstade emot och Centern röstade blankt.
I Åbo har konflikten om Arkeas byte av kollektivavtal pågått hela hösten och Postkonflikten handlade också om paketarbetarnas byte av kollektivavtal. I båda fallen kom arbetsgivarsidan och facket, efter omfattande strejker, överens om lokala avtal som baserar sig på de gamla kollektivavtalen.
– Lösningen på konflikten både för Arkeas och Postens del har visat att lokala avtal kan vara en bättre lösning än att byta kollektivavtal. Vi hoppas att något liknande ska vara möjligt för Kuntecs del.
(Läs också kommentaren: De gröna bytte sida efter att facket visat vägen)

Kuntec går på minus

Kuntec gick 1,5 miljoner euro på minus förra året. Kuntec har haft svårigheter att vinna upphandlingar, bland annat förlorade bolaget Åbo stads upphandling om skötseln av Åbo centrum förra vintern. Staden valde ett annat bolag istället för Kuntec som staden själv äger. Detta ledde till att över 50 anställda sades upp i maj i år.
Kuntec har velat byta kollektivavtal från Avainta till jord- och vattenbyggnadsbranschens kollektivavtal för att förbättra bolagets konkurrenskraft på marknaden.
Vornanen säger att de diskuterat olika alternativ för Kuntec, men att bolaget själv meddelar om sina åtgärder.
– Jag hoppas att arbetsgivar- och arbetstagarsidan tillsammans går igenom Kuntecs ekonomiska situation och hittar en lösning. Det är nu upp till fackförbundet JHL och Kuntecs ledning om ett lokalt avtal kan vara lösningen på bolagets ekonomiska situation. Men om det inte lyckas måste man ta till andra åtgärder, säger Vornanen.

Vänstern vill att Arkea och Kuntec blir enheter inom staden igen

Vänsterförbundet lämnade förra veckan in ett förslag till koncernsektionen om att staden borde ta tillbaka Kuntec som ett så kallat in house-bolag i staden. Detta skulle möjliggöra att staden köper tjänster av det egna bolaget utan en konkurrensutsatt upphandling.
Vornanen säger att han inte kan kommentera huruvida förslaget ännu har tagits till behandling. Men på föredragningslistan för torsdagens stadsstyrelsemöte finns ett ärende som gäller Vänsterförbundet och SDP:s förslag att Arkea ska återgå till att bli en enhet inom staden.
Stadsdirektör Minna Arve har svarat på förslaget och kontentan är att det inte är ett alternativ att staden tar tillbaka Arkea som en in house-enhet eftersom nästan hälften av Arkeas intäkter kommer från utomstående köpare. En enhet inom staden kan inte verka på marknaden på det sättet. Ärendet föreslås vara avklarat i och med Arves svar.

Tidigare affärsverk

Den kommunala service som både Arkea och Kuntec erbjuder har tidigare producerats i fastighetsaffärsverk inom staden.
Både Arkea och Kuntec startade sin verksamhet som aktiebolag den 1 januari 2012. Båda är aktiebolag som fungerar på marknaden men ägs av Åbo stad.
LÄS OCKSÅ: 
KOMMENTAREN: De gröna bytte sida efter att facket visat vägen
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter