Förflytta dig till innehållet

Kampen för en plastfri skärgård fortsätter – elever i Pargas sydde fruktpåsar och tygkassar och donerade till lokala matbutiker

Skräbböle-elever visar vad de sytt till Pargasbutiker.


Strax efter klockan13 i går cyklade 12 elever i årskurs fyra i Skräbböle skola mot K-Supermarket Reimari och S-Market i Pargas.
Där lämnade de över frukt/grönsakspåsar i tyg som hela skolan sytt upp som ett led i kampanjen ”En plastfri skärgård”.
– Vi har sytt dem i dag. Vi är glada över att vi också fick lite utomstående hjälp av några pensionärer, berättar klassläraren Heidi Skaag-Isaksson.
Eleverna hade även med sig tygkassar till butikerna.
Innan dess hade eleverna bland annat samlat 100 kilo skräp i närområdet, samt fått information om klimatfrågor under skolans klimatdag.
Att cykla till butikerna var också en del av poängen med dagen. Klassläraren Susanna Lehtinen och rektorn Jonas Wallin cyklade med eleverna.

Uppradade framför skolan inför avfärden.


Vem som helst får ta en påse eller fruktkasse, i stället för att köpa en ny plastkasse om man glömt den egna kassen hemma.
– Stort tack ska ni ha för det här, säger Kasper Mattsson i Reimari då han möter eleverna och placerar ut kassarna.
I S-Market tas eleverna emot av Monica Nurmi-Sinisalo.

Kasper Mattsson i Reimari.


Kampanjen ”En plastfri skärgård” drog i gång i januari, och tygkassar sys redan av engagerade i Houtskär, Korpo och Nagu.
Andra Pargasskolor deltar också i kampanjen och lyfter fram temat.
– Vi hoppas nu att så många som möjligt vill delta även i Pargas. Man får gärna hämta hit kassar, till exempel de som man inte längre använder, säger Pia Prost, Skärgårdshavets biosfärområdes projektkoordinator, en av kampanjarrangörerna.

Fruktpåsarna har även tyglappar att sätta fast prislapparna på.


Läs ocksåNu går kampanjstarten för en plastfri skärgård – ett mål är bättre insamlingsmöjligheter i skärgården
Mångsidigt arbete pågår för en plastfri skärgård

En plastfri skärgård
Skärgårdscentret Korpoström står ännu ungefär fyra månader framöver värd för den internationella utställningen ”Plast i havet”. Utställningen blev inspiration och avstamp för Skärgårdshavets biosfärsområdes kampanj, som är ett brett samarbete mellan flera organisationer.
Syftet är att engångsplastförpackningar inte ska användas eller spridas i naturen eller havet, att öka medvetenheten om plastproblemet, att få plastinsamling i skärgårdsdelarna av Pargas och att engagera skolor, elever, föreningar och företag i frågan.
Hashtaggarna #plastfriskärgård #muovitonsaaristo kan användas av de som deltar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter