Förflytta dig till innehållet

Uppdaterad: JHL-strejk får omfattande konsekvenser i Åbo — bussar står stilla och daghem kan stänga

Kollektivtrafiken i Åbo drabbas av JHL:s strejk. Flera bussar kommer att stå stilla. ÅU-foto


Den utvidgade strejk bland de JHL-anslutna arbetstagarna som inleds vid midnatt stör bland annat kollektivtrafiken, skolorna och småbarnspedagogiken.
JHL:s busschaufförer inom Åbo stadstrafik strejkar och en stor del av bolagets 32 bussar på 17 bussrutter stannar. Några av bussarna kör också skolskjutsar.
Inom Åbo stads kollektivtrafik jobbar man nu för högtryck för att hitta en lösning på hur busstrafiken trots strejken kunde ordnas så smidigt som möjligt, säger Åbo stads kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte.
– Prioritet ett är att hålla skolskjutsarna i gång. Om vi hittar chaufförer försöker vi sedan få linjerna 1, 55 och 56 att fungera. Fölis egna bussar kör som normalt.

Busslinjer sm inte går på grund av strejken: 
1 Flygplatsen – Centrum – Hamnen.
3, 30 Fyrstranden – Östra strandgatan – Centrum – Österlånggatan – Fyrstranden.
50, 51, 53, 54 Studentbyn – Centrum – Moikois – Hirvensalo.
55 Räntämäki – Hallis – Centrum – Harlax.
55A Hallis – Centrum.
56 Räntämäki – Hallis – Centrum – Toijais.
58 Harlax – Moikois – Kuppis station – Hallonvägen.
Nattlinje 36 Hallis – Studentbyn – Centrum – Harlax.

Barn som leker på gårdenÅU-foto

Många daghem kan inte ta emot så många barn som vanligt. ÅU-foto


I Åboskolorna blir eleverna utan varm mat och det serveras endast knäckebröd och saft. En del av daghemmen kan tvingas att stänga eller begränsa sina öppettider.
Det finns inga beslut om vilka daghem som eventuellt stängs. Daghemmen tar emot barnen i ankomstordning. Man kan inte emot flera barn än vad bestämmelserna om hur många vårdare per barn det måste finnas på plats tillåter.
Stadens bildninsgsavdelning uppmanar därför familjerna att ordna dagvården på annat sätt om det är möjligt. Också många skolgångsbiträden går i strejk.
 

En del av Åbo hamns verksamhet stoppas också av strejken.. Foto: J-O Edberg


Åbo hamn påverkas också av strejken, säger hamnens vice vd Jaakko Nirhamo.
– De byråanställda kommer inte på jobb och inga fakturor behandlas. Byggnadsarbetena med den nya terminalen avbryts, liksom också en del renoveringsjobb. Om det snöar får vi se hur det går med plogningen.
Mera information om strejken finns på webbplatserna turku.fi  och på foli.fi
Artikeln uppdaterad klockan 18.58 med uppdatering om de bussar som påverkas. Färre bussar än tidigare besked står stilla på grund av strejken. 

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter