Förflytta dig till innehållet

I politiken behövs det modiga människor

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Riksdagsvalet. Ett år av ens liv har förflutit, och det har inte varit som förut. Mina ukrainska anhöriga har överlevt, men ett par bilder återkommer ständigt i mitt sinne.

Picknick på stranden av floden Desna norr om Kiev en lycklig varm sommardag år 2012 med barnbarn, hund och simning. Svärsonens bil fastnade i leran, men drogs upp av en vänlig bonde med traktor efter att ett par hjälpsamma ungdomar misslyckats med att dra lös med sin gamla Lada. Feta ukrainska myggor senare på kvällen.

I mars 2022 i webbnyheterna bilden av en ihjälskjuten kvinna på asfalten. Hon var på flykt, bredvid henne en resväska och en plastbur med familjens lilla hund. Ondskan har tagit hennes liv, hon får aldrig mera uppleva en solig strand.

Rätten till liv är fundamental. Mycket annat kan man diskutera och ha olika åsikt om. Livet styrs inte av futiliteter. Frihet är en förutsättning för liv, och att försvara sig mot ondskan är en elementär mänsklig rättighet. Min far hatade krig, Hitler, Stalin och Lapporörelsen, men kämpade solidariskt som förbindelseofficer samtidigt som kamraterna stupade omkring honom. Mod är att kämpa när det krävs, att vägra underkasta sig.

I politiken behövs det modiga människor. Personligheter som vågar stå upp och nämna saker vid deras rätta namn, och säga sanningen precis som den är utan krumbukter. Huruvida de ger samma svar som en själv på valmaskiner eller inte spelar ingen roll. Terhi Vörlund-Wallenius höll ett tal på domkyrkotrappan på kvällen den 24 februari 2023 vid manifestationen för Ukraina. Detta tal var det bästa jag har hört på länge.

Sådana som Terhi gör att vi kan hoppas på en ljus framtid i frihet och demokrati, inte endast i Ukraina och Finland. Att välja kandidat i riksdagsvalet är enkelt.

Jarl Ahlbeck

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter