Förflytta dig till innehållet

Hårda vindar försvårar sjötrafiken – inga större stormskador har rapporterats i Egentliga Finland

Söndagens väder har präglats av tuffa vindbyar och hård sjögång i synnerhet i västra Finland.

– Vi har uppmätt vindbyar som uppgår till 20 meter per sekund, säger jourhavande meteorolog Heikki Sinisalo på Meteorologiska institutet.

I Satakunta och Egentliga Finland var vindstyrkan i genomsnitt 12 meter i sekunden längs med kusten på söndagseftermiddagen. Meteorologiska institutet har utfärdat stormvarningar i regionen.

– Hårda vindar i kombination med kyla och till vissa delar öppet hav innebär svåra förhållanden till sjöss. Fartygen kan i värsta fall bli beklädda med ett tunt lager is, säger Sinisalo.

Enligt räddningsverket i Egentliga Finland har ovädret än så länge inte orsakat några större skador.

– Vi har haft ungefär lika många utryckningar som normalt. Än så länge har vi inte registrerat några större olyckor. Vi talar tills vidare endast om några omkullfallna träd och ett plåttak som blåste i väg, säger Niko Kaunisto, chef vid räddningsverkets jour i Egentliga Finland.

Enligt Västra Finlands sjöbevakningssektion är det svåra väderleksförhållanden i de västra sjöområdena såväl i Karleby i Österbotten som i Gustavs i Egentliga Finland, skriver sektionen på Twitter.

Stormen har också drabbat stora delar av Insjöfinland med vindbyar kring 15 meter i sekunden i Saimen, uppger Meteorologiska institutet.

– Som det nu ser ut kommer vinden att mojna under kvällen och på måndag torde situationen vara återställd, säger Heikki Sinisalo.

Efter att stormen har bedarrat blir det kallare i hela landet.

– Kylan kommer att hålla i sig till fredag. Efter det får vi ett lågtryck till helgen, säger Sinisalo.

Mikael Sjövall

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter