Förflytta dig till innehållet

Fullskalig juristutbildning till Åbo Akademi – en fråga om arbetsmarknadens och studerandes bästa

Åbo Underrättelsers logo

Enligt Nationella centret för utbildningsutvärdering är utbudet av svenskspråkiga och tvåspråkiga jurister inte tillräcklig i Finland. Bland annat riksdagsledamot Sandra Bergqvist har yttrat sig i frågan om att Åbo Akademi borde få utbilda jurister. Bergqvist lyfter fram att det finns ett ständigt behov av jurister och att det att Åbo Akademi skulle få en svenskspråkig magisterutbildning är en unik möjlighet som skulle gynna hela Svenskfinland och Åland.

Även åländska riksdagsledamoten Mats Löfström understöder en magisterutbildning i juridik vid Åbo Akademi.

För tillfället får Åbo Akademi enbart erbjuda en rättsnotarieutbildning för sina studerande. En rättsnotarieexamen är inte eftertraktad på arbetsmarknaden och studerande förväntas efteråt söka in till ett magisterprogram vid ett annat universitet.

Kandidatstudierna vid Åbo Akademi innefattar inte enbart krävande studier, utan också höga och orimliga antagningskrav som ställs både gällande språk, betyg och kandidatavhandling för att komma vidare till magisternivån.

Den hårda pressen som ställs på de svenska rättsnotariestuderandena i Åbo tär oundvikligen på välmåendet och studiemotivationen, samt skapar ojämlika förutsättningar för att få en juridisk magisterexamen avklarad.

Detta är inte enbart en fråga om högskolepolitik, utan även om arbetsmarknadens behov och erbjudandet av bästa möjliga förutsättningar att få en examen och komma ut i arbetslivet. Om Åbo Akademis ansökan om att få utbilda juris magistrar går igenom, bidrar det till att stärka den svenskspråkiga utbildningen och juristbranschen i Finland.

Aleksandra Sjöberg
Styrelsemedlem i Svensk Ungdom i Egentliga Finland

Emilia Lassenius
RN-studerande, medlem i Svensk Ungdom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter