Förflytta dig till innehållet

Finlandssvenskar oroade över svenskans framtid – "En kollektiv sorg har lagt sig över Svenskfinland"

Språksociologen Kjell Herberts efterlyser språkplanering. I sin allra enklaste form kan det handla om att planera och fördela språkkunskaper så effektivt som möjligt inom en organisation. Foto: SPT En klar majoritet av finlandssvenskarna upplever det svenska språkets ställning i Finland som…

Ja, jag vill läsa mer!

Prova 1 månad för 1€*

Redan prenumerant?

* Kampanjpris 1€ första månaden, därefter ordinarie pris 17,95€
Redan använt kampanjen? Beställ här istället

Dela artikeln

0 kommentarer: “Finlandssvenskar oroade över svenskans framtid – "En kollektiv sorg har lagt sig över Svenskfinland"

 1. Yngve Lindqvist skrev

  Det är idioti att som i Karvia börja lära 3-åringar engelska. Det borde absolut i stället vara svenska. Finska och svenska är landets språk, vilka man först borde lära sig. Därefter lär man sig nog engelska, dessutom lättare då man har svenskan i bakgrunden. Därtill öppnar svenska kunskaper upp för nordiska arbetsmarknaden och olika Eu tjänster.

 2. Göran Ek skrev

  Slutade tala finska med bl.a myndigheter och hälsovård då påhopp mot svenskpråkiga började komma från politiker från ett visst parti. Varför tala finska när engelska går bra och som medborgare har man ingen skyldighet att tala finska med myndigheter men myndigheterna är skyldiga till att ge service på landets språk och svenska ÄR landets andra språk.
  En gång på FPA så fick man en sur kommentar över att man lämnade in ”fel” blankett trots att det var precis samma men på engelska, för att det fanns ingen svenmskspråkig blankett men nog på finska och engelska. Den anställda påstog att engelska versionen var för invandrare. Vad har det för skillnad på vilket språk en blankett är på omm det är EXAKT samma men på annat språk?
  För en tid sedan läste man att engelskan är ett hot mot finskan. Nå det är inte min sak att bry mig om det så länge svenskan ignoreras. Inget vidare att läsa t.ex Sampo Terhos eller Ilmari Rostilas bloggar och sin hatpropaganda mot det svenska.
  Det talat mycket om att bekämpa hatprat och falsk information, tydligen gäller det inte rasismen och hatet mot svenskan.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter