Finlands Akademi finansierar stora forskningsprojekt vid ÅA
Finlands Akademis forskningsråd för biovetenskap, hälsa och miljö har beslutat att finansiera 25 nya anställningar som akademiforskare. En av dem är Hongbo Zhang, biträdande professor i läkemedelsutveckling och diagnostik vid Åbo Akademi.
Han beviljas 438 874 euro för projektet "Målstyrd läkemedelsadministrering av CRISPR / Cas9 för avancerad levercancerterapi genom knockout av genen c-Myc" för perioden 2019–2024.
Zhang är forskningsledare för Precisionsnanomedicin och diagnostik-gruppen. Gruppen forskar inom området nanobioteknologi, vilket är en tvärvetenskaplig disciplin som bland annat utvecklar metoder för att effektivare kunna diagnosticera och behandla sjukdomar.
Finlands Akademi finansierar ÅA-forskning i fysik och kemi
Finlands Akademi har beviljat Oskar Karlström, projektforskare i oorganisk kemi vid Åbo Akademi, 438 874 euro för projektet "Kemirelaterade utmaningar vid förgasning av biomassa och avfall" för perioden 2019–2024.
Karlssons anställning är en av 20 nya anställningar som akademiforskare som Finlands Akademis forskningsråd för naturvetenskap och teknik har beviljat.
Mathias Nyman, forskardoktor i fysik vid Åbo Akademi, har beviljats 235 150 euro för projektet "Laddningsselektiva lager med hög selektivitet baserade på dopade organiska halvledare med en graderad dopningsprofil" för tiden 2019–2022.
Finlands akademis forskningsråd för naturvetenskap och teknik har beviljat finansiering för 43 nya anställningar som forskardoktor, och Nyman är en av dem.
Profileringsområde Havet får projektpengar
Dalsbruksbördige Conny Sjöqvist, projektforskare inom profileringsområdet Havet vid Åbo Akademi, har beviljats 274 981 euro av Finlands Akademi för projektet "Marina primärproducenter i framtidens klimat: en eko-evolutionär approach som kombinerar experimentell ekologi och metagenomik" för perioden 2019–2022.
– Den pågående globala uppvärmningen leder till stora miljöförändringar i havet. Detta tvingar ekologiskt viktiga mikroskopiska alger att antingen anpassa sig eller försvinna. Projektets fokus ligger på att undersöka den genetiska grunden för adaptiv potential, berättar Sjöqvist.
Sjöqvists anställning är en av de 38 nya positioner som forskardoktor som forskningsrådet för biovetenskap, hälsa och miljö vid Finlands Akademi finansierar.
Forskningsrådet betonade den sökandes internationella mobilitet och utsikten att bli en självständig forskare under projektet.
– Forskardoktorfinansieringen ska hjälpa de mest lovande unga forskarna som nyligen doktorerat att kvalificera sig för krävande forskar- och sakkunniguppgifter, skriver Finlands Akademi i sitt pressmeddelande.
Läs också Sjöqvists kolumn i ÅU: DNA-mutationer – vårt hopp för ett hav i förändring?