Förflytta dig till innehållet

Pargasbon Vespa Laine och Dalsbruksfödde Conny Sjöqvist låter Helsingfors njuta av självlysande alger

Foto: Samuel Salminen/Fern Orchestra


En installation bestående av självlysande alger ger sitt skimmer över Lux Helsinki den 3–9 januari.
Ljuskonstnär Vespa Laine och ljudkonstnär Markus Heino från ”Fern Orchestra” samarbetar med forskaren i miljö- och marinbiologi vid Åbo Akademi Conny Sjöqvist för att ge publiken en konstnärlig naturupplevelse.
Besökare vid Kabelfabriken får se ett kinetiskt verk med algen Alexandrium ostenfeldii i huvudrollen.
Alexandrium ostenfeldii är en fotosyntetisk mikroalg som lever i Östersjön och kan sägas vara både synlig och osynlig.
De encelliga algerna är så små att ögat inte ser dem.
Samtidigt ger de vid rörelse ifrån sig ett bländande vackert blåaktigt sken, som blir synligt för oss när cellerna finns i tillräcklig mängd.
– Algernas ljusproduktion är en väldigt energikrävande process och således en påfrestning för den enskilda cellen, så det ska bli spännande att se hur länge de orkar. De borde lysa några dagar men vi har förberett alger så att vi kan byta dem med några timmars mellanrum om det behövs, säger Sjöqvist.
Installationens namn ”Breath” kommer från att mikroalger producerar hälften av all syre i atmosfären. Trots den livsviktiga funktionen som Alexandrium ostenfeldii bidrar med, är den vackra algen mycket giftig.
– Den kan rentav vara dödlig om man förtär den. Bakom installationen finns en vilja att lyfta fram vårt paradoxala förhållande till algen. Dels är den vacker att se på, dels blir den vanligare på grund av problematiska faktorer som klimatförändringen och övergödningen i havet, säger Laine.
– Antropocenen, alltså den epok vi nu lever i där människan globalt har påverkat jordens klimat och ekosystem, går ända ner på mikroskopisk nivå och påverkar precis allt. Men det är ännu inte för sent att agera, säger Sjöqvist.
I samband med installationen utges en konstpublikation som lär läsarna mera om algen. Publikationen ombryts av grafiker Samuel Salminen, och kommer att innehålla självlysande element.
Breath ses vid Valssaamo i Kabelfabriken, Tallbergsgatan 1, Helsingfors, under Lux Helsinki 3–9.1.2019, kl. 15–22. Mera info om Lux Helsinki: www.luxhelsinki.fi.
Vespa Laine är magister i teaterkonst med inriktning ljusdesign. Hon är född i Åbo 1977, numera bosatt i Pargas.
Hon är bland annat känd för växtorkestern Fern Orchestras ”Arboretum – Plant Series II”. Hennes konstnärliga arbete behandlar klimatförändring och ekologi, samt interaktion mellan människa och natur.
Conny Sjöqvist är filosofie doktor i miljö- och marinbiologi vid Åbo Akademi 2015. Han är född i Dalsbruk 1984, numera bosatt i Åbo.
För tillfället är Sjöqvist knuten till Åbo Akademi som projektforskare vid forskningsprofilen ”Havet”, som är gemensam med Åbo universitet.
Konstverket sponsoreras av Miljö- och marinbiologin vid Åbo Akademi, Finlands miljöcentral/Havscentrum, Tieteen tiedotus ry. och Svenska kulturfonden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter