Förflytta dig till innehållet

”Fiffigt att skapa en svensk vårdhelhet med Pargas, Kimitoön och svenska Åbo”

Arkiv/J-O Edberg
gul rappad femtiotalsbyggnad vid gata
En möjlighet är att den nya svenska vårdadministrationen i välfärdsområdet byggs upp kring gamla Åbolands sjukhus.


Janina Andersson och Nina Söderlund, medlemmar i välfärdsområdesstyrelsen, säger att ett gemensamt administrativ vårdcenter för Kimitoön, Pargas och Åbosvenskarna är bra, rentav nödvändigt.

I slutet av veckan fortsätter politikerna i välfärdsområdets styrelse att slipa på förslaget om att bilda åtta administrativa vårdcenter (ÅU 3.5.2022).

Tanken är att varje center skulle ha ett befolkningsunderlag på drygt 50 000 invånare uppåt.
Åbo skulle delas i två större delar och i en mindre.

De större delarna skulle ha ett befolkningsunderlag på drygt 90 000 var, medan de svenskspråkiga i Åbo skulle höra till ett svenskt administrativt vårdcenter tillsammans med Kimitoön och Pargas.

I det svenskspråkiga vårdcentret räknar man i förslaget, som styrelsen jobbar med, med ett befolkningsunderlag på drygt 30 000 personer.

Janina Andersson, styrelsemedlem för De gröna, betonar att det handlar om administrativa vårdcenter.

– Det gäller vårdförvaltningen. Jag tycker att det skulle vara fiffigt att se på de svenskspråkiga som en helhet. Då kan vi få verklig synerginytta, till exempel för de svenskspråkiga i Åbo.

Kvinna står på bygata i soligt vinterväderArkiv/Stefan Holmström
Janina Andersson. Styrelsemedlem för De gröna i välfärdsområdet.

Åbosvenskarna försvinner lätt

Hon säger att Åbosvenskarna på många sätt är en liten grupp, som lätt drunknar i större helheter.

– Med ett gemensamt svenskt vårdcenter skulle man samla alla och tillsammans med andra svenskspråkiga i regionen blir de svenskspråkiga en större grupp. Det är positivt med tanke på den svenska servicen.

Nina Söderlund, styrelsemedlem för VF, säger att det har varit underförstått i ett par års tid redan att det ska bildas en svensk enhet.

– Det gäller ju administrationen i första hand. Att man på finska talar om sotekeskus är missvisande och skrämmer upp folk och personal i onödan. Men ett svenskt center är enda alternativet för att vi ska kunna garantera den svenska servicen.

kvinna med ljust hår som blåser i vinden med vatten i bakgrundenPrivat
Nina Söderlund, styrelsemedlem för VF i välfärdsområdet.

Blir de här administrativa centralerna ledningscentraler eller ett slags högkvarter som sedan styr själva vården också?

– Ja, så kan man säga, även om det ju än så länge är oklart också var de här centren ska placeras. Det verkar som om tjänstemännen anser att det kan produceras service också vid de här centren, medan vi politiker tycker att servicen också ska placeras utanför dem. Var servicen ska produceras, om den ska ges i digital form eller på annat sätt är ju det som intresserar invånarna, säger Söderlund.

Enligt förslaget skulle varje administrativt vårdcenter ha en operativ ledning på tre personer.

Tillsammans skulle de ha ansvaret för sitt geografiska områdes serviceproduktion.

En skulle vara en mer allmän chef för ekonomi, personal och administration och chef för hela vårdcentret, en skulle vara chef med ansvar för sociala frågor och den tredje skulle vara chef för hälsovården.

Artikeln korrigerad om chefernas arbetsfördelning 9.5. kl 09.09.

Dela artikeln

En kommentar: “”Fiffigt att skapa en svensk vårdhelhet med Pargas, Kimitoön och svenska Åbo”

  1. Ann-Marie Hartman skrev

    Ett utmärkt framförande.Låt Åbolands sjukhus behålla vården för dom svenskspråkiga i Åbo land, Pargas och skärgården. Det ör en liten trevlig sjukhusmijö där man blir bemött på sitt midersmål. För det är en röttighet.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter