Elever i S:t Olofsskolan i Åbo: Det har blivit klart stökigare i skolan
Efter ÅU:s artiklar om slagsmålet som bröt ut i S:t Olofsskolan tar två elever i årskurs nio kontakt med ÅU.
Det var måndagen den 10 oktober som två elever slogs i skolan vilket ledde till att polisen tillkallades, något som skolan är skyldig att göra.
Videor som visar händelsen har spridits på sociala medier sedan dess. På klippen ses en av eleverna ligga på marken och försvara sig medan den andra eleven måttar två slag och en spark mot personen innan utomstående ingriper.
Skolans rektor Christer Karlsson berättade för ÅU att det är mycket ovanligt att polisen kallas till skolan.
De två eleverna som kontaktade ÅU minns att det har hänt en gång tidigare. Det skedde i byggnaden på Klostergatan, därifrån skolan flyttade i våras.
– Det är sällan man behöver polisen, det är sant, säger eleverna.
Men enligt dem liknar slagsmål som förekommer i dag det som skedde i oktober.
Eleverna vill vara anonyma eftersom frågan om bråk i skolan är känslig.
Problemen drabbar inte bara S:t Olofsskolan
Enligt eleverna har vardagen i det svenska högstadiet i Åbo blivit stökigare än tidigare. Slagsmål och mobbning förekommer varje dag i skolan, säger de.
Men problemen hör inte endast till S:t Olofsskolan. De börjar redan i lågstadierna i Åbo, enligt eleverna som har erfarenhet från två olika lågstadier.
Elever som bråkar där drabbas inte av tillräckligt allvarliga konsekvenser, vilket innebär att de fortsätter med samma beteende i högstadiet, säger de.
– Speciellt i lågstadiet är mobbning undanskuffat, man säger att barn bara är barn fast folk är våldsamma och slår varandra.
De upplever inte heller att lärarna eller rektorn i S:t Olofsskolan gör tillräckligt för att stävja problemen.
– Lärarna går ofta förbi. Men några lärare har ingripit. Lärarna har sagt att vi borde gå emellan själva eller söka efter en lärare om slagsmål uppstår. Men man kan inte alltid gå emellan för då riskerar man att något händer en själv.
De två eleverna påpekar också att lärarna kanske inte alltid är medvetna om problemen då de sker.
– Kanske är det också svårt för lärarna att se, för på första våningen kommer man inte fram i korridoren, den är trång och blockerad då det är fullt av folk. Det är ganska högljutt där så det kan säkert vara svårt för lärarna att höra och se. Fast ibland skriker eleverna ”Fight!”. Då vet man att någonting pågår.
"Fullpackade korridorer"
Mindre rörelseutrymme i korridorerna i skolans nya hemvist på Sirkkalagatan kan också vara en orsak till att konflikterna uppstår, speciellt i korridoren på första våningen, enligt eleverna.
– Kanske korridoren är så trång att folk stöter i varandra av misstag och sedan blir det lite gräl. Varje vecka händer det någonting. Det sprids också videor varje vecka.
Enligt dem är det mera fullpackat i korridorerna nu än det var i gamla S:t Olofsskolan. Däremot finns det tillräckligt med klassrum på den nya adressen.
Efter slagsmålet gick man igenom det som hände i klasserna.
Eleverna som ÅU intervjuar säger att man pratar om det man ska göra då ett slagsmål sker, inte vad man ska göra för att det inte ska ske över huvud taget.
– Eleverna har lärt sig sen lågstadiet att ingen gör något, och så blir det våldsammare i högstadiet och ingen gör något åt det heller, säger de.
En stor del av mobbningen sker också på nätet i dag, och innehåll som cirkulerar där kan skolorna förstås inte göra något åt.