Förflytta dig till innehållet

Elever i Sossen lättade efter beskedet om möjlig polisutredning – ”Hoppas att det leder till att elever vågar ta upp såna här saker framöver”

Arkiv/Jean Lindén
hus
Glädje men också besvikelse. S:t Olofsskolan har gjort klar en utredning över härvan med en lärare som kritiserats och skolledningens hantering av fallet. Utgående från den har Åbo stad beslutat att begära att Polisen utreder saken. Elever hördes i utredningen. En av dem är glad för att de blev hörda – men fortfarande besviken över att de inte hördes tidigare.

Tacksamhet, lättnad – det känner två elever efter beskedet att Åbo stad ber Polisen att utreda härvan i S:t Olofsskolan i Åbo.

Staden beslöt att kontakta polisen efter att skolans egen utredning blivit klar den här veckan.

Elever hördes, efter lång väntan, i ärendet om den kritiserade läraren samt skolledningens hantering av fallet i mitten av maj.

På plats då eleverna hördes var enligt eleverna som ÅU talat med en av Åbo stads jurister, direktören för svenska skolor i Åbo Liliane Kjellman och en vårdnadshavare om eleverna ville.

– Det handlade mycket om hur processen hade skötts. Det kändes bra att få lägga fram allt i en seriös kontext och jag upplevde att man lyssnade på oss, säger en av eleverna.

Eleven, som har gått ut skolan, är en av flera som inte är nöjd med hur rektorn Christer Karlsson hanterat saken, bland annat då listan med nästan 30 klagomål från sex–sju elever lämnades in ifjol våras.

Hanteringen av situationen har blivit ett bestående, tungt minne i eleven.

Eleven minns många lektioner med den omtalade läraren som från och med hösten inte längre ska arbeta i skolan. Bland annat en lektion där sexuella minoriteter och könsminoriteter ska ha diskuterats på ett mycket osakligt sätt.

Eleven säger att hon inte har något förtroende för hur rektorn hanterat saken och väntar med spänning på polisutredningen.

– Jag är jättenöjd. Jag hade inte kunnat nöja mig med mindre. Det här kan inte sopas under mattan.

Hoppas anonymiteten håller då polisen utreder

Den andra eleven som ÅU pratar med upplevde stämningen på utredningsmötet i maj som välkomnande.

– Det kändes som om de som var närvarande ville lyssna. Jag svarade på frågor om vad som hände för två år sedan och vad som skedde då listan lämnades in, och vad som drev oss att lämna in den.

Eleven, som inte heller längre går i skolan, är glad för att de blev hörda – men också fortfarande besviken över att det inte hände tidigare.

Hur känns det att Åbo stad nu valt att be Polisen utreda ärendet?

– Jag är tacksam att det utreds ordentligt. Jag hoppas också att anonymiteten håller, för dem som vill vara anonyma.

Det är viktigt att andra känner att de vågar ta upp svåra saker utan att de riskerar att bli uthängda, tycker eleven.

– Jag hoppas att det här leder till att elever vågar ta upp såna här saker framöver.

Stämningen i S:t Olofsskolan kändes inte så värst trygg, vilket den borde vara så att elever vågar berätta om det händer något allvarligt, konstaterar eleven som också tycker att det känns lämpligt att läraren inte längre ska arbeta i skolan.

Eleven känner inte förtroende för skolans rektor på grund av hanteringen av ärendet.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter