Förflytta dig till innehållet

Efter salmonellalarmet: Så ser du om Kinderägget är tryggt

Livsmedelsverket
Kinderägg
Vit text på orange botten=tryggt att inmundiga.

Förra veckan uppgav företaget Ferrero, som tillverkar de populära Kinderäggen, att man i samarbete med Livsmedelsverket utreder en koppling till ett antal rapporterade fall av salmonella.

Personer, främst barn, som har ätit chokladäggen har insjuknat i svår diarré runt om i Europa.

Nu meddelar Livsmedelsverket att det finns sätt att känna igen trygga Kinderägg. De misstänkta äggen har tillverkats i en fabrik i Belgien, och problemen berör enligt Livsmedelsverket inte Kinderägg tillverkade på annat håll.

I Finland säljs åtminstone Kinderägg tillverkade i Polen, som enligt myndigheten ska vara trygga att äta.

De känns igen på två sätt:

  1. På ägget anges tillverkningsplatsen ”Warszawa, Polonia”.
  2. Datummärkningen ser annorlunda ut än på de belgiska äggen. De polska äggen har datumet i vitt på orange botten, medan de belgiska äggen har datumet med svart text på vit botten.

Livsmedelsverket berättar att det är företaget Oy Scandic Trading House Ltd som kontaktat myndigheten för att berätta hur man kan identifiera äggens tillverkningsland.

KinderäggLivsmedelsverket
Tillverkat i Polen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter