Förflytta dig till innehållet

Det svenska rummet inte bara krymper, det försvinner

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Åbos svenska rum. Här har vi resultatet när pengarna styr.

”Genom att trygga Svenska gårdens ekonomi och vidta de åtgärder som Fastighetsbolaget Svenska gården gjort, kan bolaget slå vakt om den svenska föreningsverksamheten i hjärtat av Åbo i enlighet med donatorernas, Achréns och styrelsens vilja”, skriver Svenska gårdens styrelseordförande Olav Sjövall (ÅU 25.10) och upprepar sitt budskap i dagens radiosändning.

Med de åtgärder som Svenska gården vidtagit körs den svenska verksamheten i Svenska gården ner. Vi förlorar det svenska rummet i centrum av Åbo.

Att Fastighetsbolaget Svenska gården inte kunnat hantera sin ekonomi går nu i form av höjda hyror ut på

Föreningsrådets 54 medlemsföreningar och andra föreningar, som har direkt hyreskontrakt med fastighetsbolaget.

Jo, fastighetsbolaget erbjuder faciliteterna och föreningarna står för verksamheten, som fastighetsbolaget inte alls tycks förstå sig på, eller vill förstå.

Styrelseordförande Sjövall undrar också huruvida föreningsverksamheten håller på att dö ut på bekostnad av t.ex. padel.

Verksamheten är mångsidig och en verkligen stor del av den i Gillesgården riktar sig till barn, unga och äldre personer, det vill säga till scouter, folkdansare, sångare, musikanter och föreningar för välgörenhet och frivilligt arbete. Scoutkårernas hyra idag är 9,2 euro/kvadratmeter och nästa år lär den höjas till 11,3 euro och år 2024 har man aviserat en hyra om 13,5 euro.

Hyran som Föreningsrådet betalar åt Svenska gården har höjts med 300 procent från slutet av år 2019. De höga hyrorna är orsaken till flykt från Gillesgården, inte innehållet i verksamheten.

Dylik marknadshyra stöder inte Svenska gårdens devis om att slå vakt om den svenska föreningsverksamheten i enlighet med donatorer vilja.

Jag vill också påminna om § 2 i Svenska gårdens bolagsordning, enligt vilken bolaget i första hand ska erbjuda samfund, organisationer och företag, vilka verkar för svenska kulturändamål, samlings- och verksamhetslokaler i fastigheten.

Vindsutrymmet Loftet utgör en viktig länk i föreningarnas verksamhet för möten, övningar och sammankomster eftersom föreningarnas egna utrymmen är små.

Några föreningar har redan lämnat Gillesgården på grund av de höga hyrorna och invid Loftet blir också nu några andra utslängda från sina egna utrymmen för att frigöra hela våningen för kommersiell verksamhet.

Min förhoppning är dock att Fastighetsbolaget Svenska Gårdens styrelse beslutar följa donatorernas vilja, ser över hyresnivån och låter det svenska rummet leva vidare.

Ulla Achrén

Föreningsaktiv för Åbosvenskarna

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter