Förflytta dig till innehållet

Deltidsboende i Iniö: Postutdelning en gång i veckan strider mot lagen

I Iniö bor cirka 200 fast boende och omkring 600 deltids- och fritidsboende som snart kan få post endast en dag i veckan. ÅU-foto

Föreningen Iniö deltidsboende har kontaktat Trafik- och kommunikationsverket Traficom med anledning av Postens beslut att minska på utdelningsdagarna i delar av den åboländska skärgården.
Föreningen anser att Postens beslut är lagstridigt. Postlagen ger visserligen Posten möjlighet att begränsa antalet utdelningsdagar i svårtillgängliga skärgårds- och ödemarksområden.
Men nu gäller ändringen hela postnummerområden i Rosala, Hitis, Högsåra, Iniö, Utö och Korpoström
Vår uppfattning är att rätten att begränsa servicen endast gäller enskilda hushåll, som de facto är svårtillgängliga, inte kategoriskt hela postnummerområden, skriver föreningen.

”Skärgårdstrafiken gör att ett helt postnummerområde inte kan anses vara svårtillgängligt”

Iniö deltidsboende konstaterar att landsvägsfärjan Aurora trafikerar mellan Gustavs och Iniö 7–8 gånger per vardag och att trafiken mellan de tre huvudöarna i kommundelen skötas av vajerfärjor och förbindelsebåt. Förbindelsebåten kör också till de yttre öarna.
Trafiken skiljer sig i de olika postnummerområdena som drabbas, men tack vare den statliga och avgiftsfria skärgårdstrafiken kan områdena sällan anses vara svårtillgängliga i sin helhet, anser föreningen.
Iniö har cirka 200 fast bosatta invånare och uppskattningsvis 600 fritids-och deltidsboende.
Att begränsa postutdelningen till endast en gång i veckan för hela postnummerområdet skulle utgöra en katastrof för framförallt de fast bosatta och deras företagsverksamhet.
Det skulle också leda till färre arbetstillfällen, säger föreningen som vill att Postens beslut att begränsa postutdelningen omprövas.
LÄS OCKSÅ:
Posten skjuter upp utdelningsbeslut
Skäribo välkomnar timeouten – Posten har inte talat med Finferries eller NTM-centralen
LEDARE: Posten kör slåttermaskin i skärgården

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter