Förflytta dig till innehållet

Coronaincidensen i Pargas är bland de högsta i Egentliga Finland: ”Man går inte säker någonstans, förutom kanske på sin egen stuga”

ÅU-foto
Massexponeringar av coronaviruset har lett till en hög incidens i Pargas. Under midsommaren spred sig viruset på Najaden i Nagu.

Varma och ljusa sommarnätter, länge efterlängtade återseenden och alkohol lockar till sig inte bara finländarna, utan även coronaviruset.

I Pargas har man fått uppleva flera massexponeringar hittills i sommar, och hälsovårdaren Camilla Rautanen befarar att vi kommer att få se många till innan sommaren är över.

Tvåveckorsincidensen i Pargas är nu 139 fall per 100 000 invånare, enligt THL:s incidenskarta, vilket är ett av de högsta i Egentliga Finland. Rautanen ser ändå positivt på coronasituationens utveckling i kommunen.

— Vi har kunnat spåra majoriteten av fallen, så vi förväntar oss att incidensen snart börjar sjunka, säger hon.

Flera massexponeringar

Massexponeringar av viruset i Pargas kommer nog ändå att vara regelbundet återkommande under sommarsäsongen, befarar Rautanen.

— Det är väldigt många sommarresenärer som rör sig i regionen under sommaren. Den större mängden människor och mer vidsträckta rörligheten leder säkert till nya toppar i coronastatistiken.

Hittills i sommar har massexponeringar av coronaviruset ägt rum på bland annat Bar & Pizzeria Najaden i Nagu under midsommaren, och nyligen på nattklubben Frendi i Pargas.

Rautanen berättar att smittspårningen i dylika fall är mycket svår.

— Framförallt personer som avnjutit större mängder alkohol har ibland mycket svårt att i detalj minnas var man har rört sig och vem man har träffat under nattens gång, säger hon.

Lika stor risk överallt

Smittspårningen försvåras även i allmänhet av den stora rörligheten som just nu äger rum i skärgården.

— På grund av det här är risken att bli smittad lika stor oberoende var i Pargas man befinner sig, anser Rautanen.

Varje gång man rör sig bland större folkmassor finns risken att bli smittad. Säkrast är det enligt Rautanen att hålla sig på sin egen sommarstuga och fira sommarlovet där med sin närmaste krets.

Hon poängterar ändå att risken att smittas av viruset i Pargas är mycket liten jämfört med många andra ställen. Incidensen stiger snabbt eftersom invånarantalet är lågt.

— Och om man ser på exponeringarna på barerna här i Pargas är spridningen ändå minimal jämfört med exponeringar på barer i större städer. För oss är det stora siffror, men allt är ju relativt, säger Rautanen.

Försiktigt optimistisk inför resten av sommaren

Inför resten av sommaren trippar hälsovårdarna i Pargas på tå.

— Just nu ser situationen allt bättre ut och vi har smittspridningen under kontroll. Men situationen kan förändras när som helst, säger Rautanen.

Hälsovårdarna är konstant på alerten och förberedda inför en ny eventuell virusvåg. Rautanen är ändå försiktigt optimistisk inför resten av sommaren, men vågar inte ta ut någon glädje i förskott.

Rautanen betonar även att det inte endast är sommarturister och unga personer som festar på barer som sprider viruset.

— Misstag kan hända oss alla, och det leder ingenvart att börja peka ut en enskild grupp som skyldig, säger hon.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter