Förflytta dig till innehållet

Caruna, en kamp mellan David och Goliat

Åbo Underrättelsers logo

En kommentar till Noora Neilimo-Kontio insändare i ÅU 3.2: När jag skrev i min insändare 1.2 skrev jag följande, i slutet av år 2013 säljer Fortum sin eldistribution för 2,55 miljarder euro. Köpare är ett konsortium – Suomi Power Networks – som består av både inhemska och utländska ägare.

Placeringsbolagen First State Investment är australiensisk och Borealis Infrastructure Management Inc som är baserat i Kanada äger 80 procent av Suomi Power Networks, resten äger pensionsanstalten Keva med 12,5 procent, Lokal-Tapiola Pensionsbolag med 7,5 procent. Jag skrev vidare i insändaren följande, ”Caruna bildades år 2014”, inte nämner jag ett ord vem som blev delägare då, endast att Caruna bildades.

Bra att jag och alla andra fick läsa din insändare idag 3.2, fick uppdaterat vem som äger Caruna, mycket skrämmande, majoritetsägare är Ontario Teachers Pension Plan, huvudkontoret i Toronto i Kanada, KKR:s huvudkontor finns i New York, USA.

Nooras förklaringar hit och dit kan man ta med en nypa salt, jag har betalat månadsavgift i nästan tio år för mitt föräldraställe, kanske använt 1 000 kWa under denna tid, jag kan godkänna det, betala grundavgift, hålla elledningarna i skick.

Ett kort citat från HBL 10.11: Elnätsbolagen Caruna och XXXX betalar sina aktieägare miljoner i form av räntor på lån från ägarna, uppläggen skiljer sig något från varandra, men den gemensamma nämnaren är att nätbolagen överför stora delar av sina vinster till sina ägare utan att betala skatt.

Genom arrangemanget har Caruna undvikit att betala flera miljoner i samfundsskatt, uttalandet kommer medborgarorganisationen Finnwatch.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter