Förflytta dig till innehållet

Avgifterna möjliggör utvecklandet av elnätet för att uppfylla Finlands koldioxidneutralitet

Åbo Underrättelsers logo

I sin insändare (Åbo Underrättelser 1.2) kommenterar Johan Sundqvist bland annat Carunas elöverföringspriser och de skatter Caruna betalar. För det första vill vi korrigera de uppgifter om Carunas ägare som Sundqvist nämner. KEVA har sålt sin andel till arbetspensionsföretaget AMF. Även First Sentier investments och OMERS har sålt sina andelar.

Carunas ägare är infrastrukturinvesterarna Ontario Teachers’ Pension Plan (OTTP), KKR samt arbetspensionsföretagen AMF och Elo.

Caruna bygger flera år framåt ett starkt elnät som möjliggör uppfyllandet av Finlands koldioxidneutralitetsmål. I praktiken betyder detta stora investeringar runt om i landet och hundratals arbetstillfällen. Kostnaderna för elöverföringen uppstår till stor del av byggande av elnät, underhåll och drift av nätet samt finansieringen av dessa.

Elöverföringspriset består av en grundavgift, en avgift för överförd el samt en effektavgift för större kunder. Av den kostnad vår kund betalar går 35–55 % till skatter (elskatt och mervärdesskatt) som bolaget samlar in åt staten. Resten får bolaget behålla för att täcka sina kostnader.

Av varje euro efter skatt (elskatt +moms) som bolaget samlar in går 70 cent till drift och underhåll samt utveckling av elnätet. Detta för att göra våra kunders resa genom energiomvandlingen så smidig som möjligt.

Vi betalar våra skatter till Finland och är den största skattebetalaren av Finlands 77 nätbolag. Mera information om vår prissättning och hur våra intäkter används finns på den här adressen.
.

Dela artikeln

En kommentar: “Avgifterna möjliggör utvecklandet av elnätet för att uppfylla Finlands koldioxidneutralitet

  1. johan sundqvist skrev

    Svar till Noora, Noora läs lite noggrannare min insändare 01.02.2022, jag skrev att i slutet av 2013 säljer Fortum sin eldistribution för 2,55 miljarder———————pensionanstalten Keva med 12,5 procent—-. Sedan skriver jag följande, Caruna bildades år 2014, inte säger jag att pensionanstalten Keva är med där eller något annat bolag. Om du Noora inte förstår att tolka en text så är du på fel plats. Ingen människa som har fått betala skyhöga priser för sin elöverföring tror på Nooras förklaringar, inte kan man skylla på att bygga ett starkt elnät, elnätet kan nog byggas utan de här chockförhöjningarna, men lite till aktieägarna gör susen. En viktig sak glömmer Noora helt att nämna, Ontario Teachers Pension Plan har sitt huvudkontor i Toronto, Kanada, samfundskatten får vi nog känna oss blåsta på. Ännu till börja, kan du Noora säga att jag har gett fel uppgifter angående försäljningen år 2013.
    Johan Sundqvist
    Dragsfjärd

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter