Förflytta dig till innehållet

Broilerfabriker och skolmat

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Det gläder mig att höra att skolan gör matstunden trevlig för eleverna (Nicke Wulff ÅU 27.4)! Att äta ordentligt är viktigt för hälsan. Samtidigt vidhåller jag min kritik mot experimentet som strävar till att öka andelen vegetarisk mat och broiler i skolmaten av klimatskäl. Vegetarisk mat är bra som alternativ, men mindre lyckat som tvång för barn och åldringar. Men broiler då?

Att broiler ”skulle lämna ett lite mindre koldioxidavtryck än tidigare” och därför borde föredras framom nötkött (har ni kollat om Arkea använder inhemskt kött?) är kanske teoretiskt sant, men baserar sig på en ensidig naiv miljöuppfattning som inte borde pådyvlas barnen. Broiler föds upp i stora ”djurfabriker” och matas med soja från

Brasiliens skövlade regnskogar och spannmål som även kunde ha använts till människoföda. FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation förhåller sig kritisk till att ersätta kött från idisslare med broiler. Svenska naturvårdsverket efterlyser även fler betesdjur eftersom pollinerande insekter och fjärilar katastrofalt har minskat som följd av att lantbruket blivit ensidigt.

Nötkreatur omvandlar värdelöst gräs från områden som knappast kan användas för livsmedelsproduktion till nyttiga produkter, kött, smör, mjölk, ost, yoghurt etc. Denna fantastiska naturliga bioreaktor borde man berätta mera om för skolbarnen och inte göra reklam för broiler!

Koldioxidavtrycket för idisslare beror inte på koldioxid, utan på att korna pruttar metangas. Denna gas är dock instabil och kortlivad och atmosfärens antropogena metan härstammar i huvudsak från oljefälten.

Om vi alla skulle bli hundraprocentiga vegetarianer, skulle medelfinländaren teoretiskt minska sitt personliga koldioxidavtryck från 8,5 ton per år till 7 ton per år. Start av ett nytt kärnkraftverk är effektivare, och får vi inget nytt kärnkraftverk kan vi minska onödigt flygande och bilkörande exempelvis med distansarbete, vilket redan har skett i stor utsträckning. Samt sänka inomhustemperaturen en aning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter