Förflytta dig till innehållet

Skolmat och miljön

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jarl Ahlbäck skrev 24.4 i sin insändare i ÅU om skolmat och Cygnaeus skolas engagemang i Arkeas målsättning att genom förändringar i recepten minska på skolmatens koldioxidavtryck. Detta genom att ersätta en del av nötproteinet med en ökad andel broiler eller andra proteinkällor, såsom t.ex. växtproteiner.

Jag vill först och främst föra fram att vi skuldbelägger ingen och att ingen elev förvandlas från glad gosse till ängslig tant, varken inom undervisningen eller under skollunchen. Vi är alla medvetna om att små handlingar har effekt, även i miljöfrågor. Vi vill att eleverna skall känna att de kan påverka och att deras röster blir hörda.

Varför har vi då som skola valt att samarbeta med Arkea kring miljöfrågor? Det vill jag som skolans rektor svara på.
Cygnaeus skola har sedan år 2013 arbetat för att förbättra och utveckla matupplevelsen i samband med skolmåltiderna. För många är det den viktigaste och enda varma måltiden under dagen.

Eleverna har från första början varit en aktiv och viktig del i arbetet med att förvandla en skolmatsal till en fungerande lunchrestaurang för skolelever och personal. Vår lunchrestaurang och dess otroligt duktiga och vänliga personal serverar över 90 000 matportioner varje år. Inte illa!

Vi har under hela tiden arbetat med devisen att ”oäten mat gör ingen mätt”. Vi kan i normala fall inte nämnvärt påverka menyn som serveras av Arkea, men det finns mycket vi kan göra för att förbättra matupplevelsen för eleverna och personalen.

År 2015 fick matsalen i skolan en så kallad ”facelift” då vi tillsammans med Arkea piffade upp våra utrymmen med temat Hungry Birds. Vår tidigare rätt trista och ”vuxna matsal” blev ett utrymme där det finns färger, fåglar och klurigheter i en miljö där eleverna och personalen trivs.

År 2017 började vi odla våra egna örter som eleverna fick plocka åt sig och år 2018 dök våra ”matankor” upp, som serverar matfettet på brödet på ett ekologiskt och hygieniskt sätt. År 2017 uppmärksammade Finnair Finlands 100-årsjubileum, genom att på deras långflyg servera finsk skolmat. Cygnaeus skolans elever fick välja de maträtter som skulle serveras samt designa menykorten som fanns ombord på flygen.

Cygnaeus skola var en av de första skolorna att bli tilldelad ”Skolmatsdiplomet” år 2014. År 2015 startade vi en helt ny tradition med fars- och morsdagsfrukost för elevernas vårdnadshavare. Detta projekt startade som ett föräldrainitiativ.

Vi hoppas att nästa läsår igen kunna bjuda in 100-tals föräldrar och elever till skolan för en trevlig frukoststund tillsammans.

Vi på Cygnaeus skolan är mycket nöjda med vårt samarbete med Arkea och deras mycket kunniga och engagerade personal. Vi är också glada att vi fått möjligheten att vara med och påverka framtidens skolmat som är lika god, men som lämnar ett lite mindre koldioxidavtryck än tidigare. Trots att det rätt ofta serveras morot i olika former är vi inga försökskaniner, utan vi är glada och stolta för att ha fått en möjlighet att påverka!

Som rektor kan jag garantera att skolans främsta målsättning är att eleverna skall serveras högklassig producerad mat i en trivsam och trygg miljö. Oäten mat gör ingen mätt!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter