Förflytta dig till innehållet

Björkas i Åbo blev rätt efter 30 år på Kimitoön – saknar vedeldningen, uppskattar cykelvägar

man utanför ett tegelhus.
Ola Lindholm utanför det nya hemmet - en radhuslägenhet i Björkas i Åbo. Foto: privat

ÅU presenterade häromdagen ett par som valt att flytta från Lojo till Västanfjärd på Kimitoön. Ola Lindhom och hans fru Katri Wänninen har gjort tvärtom.

De kom i våras till ett skede i sitt liv där en flytt till Åbo kändes rätt. Lindholm är uppvuxen i Borgå, men har studerat i Åbo, medan Åbo är Wänninens hemstad.

Många bitar föll på plats – den sista och avgörande biten var att en lämplig familj som ville köpa deras stora egnahemshus på S:t Andreasvägen i Kimito, dök upp.

Huset byggde Lindholm och Wänninen själva för trettio år sedan, tre år efter flytten till Kimitoön.

Det var Lindholms arbetsplats på bank i Kimito som då förde familjen till orten. Numera jobbar han som ersättningsdirektör vid LokalTapiolas Kimitokontor.

Trygg uppväxtmiljö i Kimito

— Våra fyra barn har nu flyttat ut och finns i Vasa, Helsingfors och i Lahtis för studier och jobb. De har alla gått i skola i Kimito, som varit en trygg uppväxtmiljö för dem. Skolsystemet fungerar bra, och så finns ju också Kimitoöns gymnasium, säger Lindholm.

Saknar huset och vedeldningen

Nu har Lindholms bytt egnahemshuset till en gavellägenhet i ett radhus i stadsdelen Björkas, som ligger nära gränsen till S:t Karins. Att hitta en trivsam bostad i Åbo var förstås också en viktig pusselbit.

— Det jag saknar efter flytten är huset i Kimito, vedeldningen och det jobb som kommer med det.

Lindholm nämner också den stämningsfulla julkyrkan i Kimito som en viktig familjetradition. Men den kommer man troligtvis att hålla fast vid, åtminstone i år.

Också vänner finns förstås kvar på Kimitoön, bland annat från barnens fotbollsintressen, men några släktband har man inte hit.

Sommarstugan ligger i Houtskär.

Nätverket av grus- och cykelvägar i Åbo uppskattas

Positiva saker Lindholm lyfter fram med den nya hemorten är hassellunden utanför bostaden och det omfattande nätverket av grusvägar där det om vintern dras skidspår.

— Cykelvägar finns det otroligt mycket av i Åbo. Därför har vi nu börjat cykla.

Åbo-Kimito fram till våren

Wänninen har i alla dessa år pendlat från Kimito till jobb i Pargas, i Dalsbruk och de senast sex åren i Åbo. Till jobbet vid Veritas Pensionsförsäkringsbolag kan hon numera cykla.

Nu har det istället blivit Lindholms tur att pendla från Åbo till Kimito fram till våren då han går i pension.

Pendlar gör han två till tre dagar i veckan, och jobbar övriga dagar på distans.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *