Förflytta dig till innehållet

Bisarra fantasier av herr Enqvist

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Henrik Enqvist (ÅU 17.2.) skriver att ”Nato tillsammans med USA är väldigt hungriga på att få testa sina arsenaler vid den ukrainska gränsen” samt ”sannolikheten är väldigt stor att ukrainska helikoptrar bombar sina egna tanks och därmed försöker rycka in Ryssland i ett ställningskrig”. Dessa bisarra fantasier faller på sin egen orimlighet.

Ukrainas helikoptrar och tanks utgör i antal endast en tiondedel av vad Ryssland mobiliserat upp vid gränsen. Dessa är liksom flyget gammalmodiga och underlägsna. De flesta ukrainska vapen är relikter från sovjettiden som de före år 2014 ansåg räcka till eftersom ingen militärt hot utifrån ansågs förekomma.

Samhället utvecklades trots korruptionen positivt med pressfrihet och yttrandefrihet. Jag har varit många gånger i Kiev, och varje gång har jag noterat den snabba positiva utvecklingen. Redan under sovjettiden var det andliga klimatet i Ukraina mycket friare än i Ryssland.

Den västarsenal som vi hoppas inte behöver testas vid ukrainska gränsen är mest amerikanska och brittiska lätta antitankvapen, och dessa är nog ordentligt testade redan. Frågan är bara om försvararna skulle leva tillräckligt många timmar för att få iväg ett par skott.

Vid norra gränsen har Ukrainas fiender bullat upp tiotusentals man med alla upptänkliga helvetesmaskiner. Något ställningskrig blir det inte, de kan avancera mycket snabbt. Jaktbössorna och patronerna har visserligen sålts slut i Kiev, men de hjälper knappast mot stormaktens brutala krigsmaskineri.

En enda liten faktor kan ställa till vissa problem för anfallarna. Kärrområdet runt Pripjat är en av världens största och blötaste våtmarker, vilket den tyska militären märkte under andra världskriget. När bilder över brinnande ryska tanks som fastnat i leran och blivit lätta byten för försvararnas pansarvärnsrobotar kablas ut över världen, kan det att kännas aningen störande för ledarna i Kreml.

Vi får väl tacka växthuseffekten för att det i Pripjat är plus 7 grader och regnar just nu.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Bisarra fantasier av herr Enqvist

 1. Jörg Siebert skrev

  När jag läste H. Enqvists insändare kände jag igen samma falska budskap som jag fick i början av 1960-talet i ett antal skolningar ( som efteråt visade sig vara DDR inspirerade föreläsare) som jag deltog som SPD-Jungsozialist, då ca 17-18 år. Vi hatade då USA p.g.a. Vietnamkriget.
  Fakta: I början av 1950-talet grundades Montanunionen i Europa som reglerade dåtidens viktigaste energiresurs, stenkol. Ur denna Union föddes senare EG,och EU. Nato grundades för att FÖRHINDRA, inte hjälpa tyska revanschistiska målsättningar. NATO duger inte för svenska eller finska vänstern, eftersom revanschistiska USA är med. Och utan USA:s atomvapen är NATO bara en svans utan Hund. NATO deltog inte i Irakkriget, egentligen inte heller i Afghanistan.
  När världen delades upp på nytt efter SU fall, lovade NATO-länderna skriftligt att inte utvidga NATO österut, skriver tyska der Spiegel som har dokumentet. Så, här har Putin rätt. Att NATO ingrep i Balkan kriget var väl humant rätt, eftersom Serberna bedrev folkmord på sina motståndare. Låt vara, att Clinton kunde avleda från sin affär med en viss Monica. Och vinna följande val.
  – Sen undrar man förstås varför man inte förhandlade fram ett avtal mellan Ryssland och Ukraina som hade lett till ett autonomt område, såsom Åland eller Färöarna. Man hade 8 år på sig. Men dåliga ledare som Obama eller Merkel svek här. Tyvärr…
  Förresten: vad gäller Tysklands Försvar: den har aldrig sedan kalla krigets slut varit så dåligt som nu. SPD har minskat anslag för försvaret under de senaste20 åren, där hade Trump rätt. Ingenting fungerar längre. Ukraina ville ha 12000 pansarbrytande vapen. Men de som finns i tyska försvarets lager fungerar inte… Skriver tyska der Spiegel…

 2. Paul Lindberg skrev

  Jarl Ahlbeck kommer med kalla fakta som vanligt. Man kan inte diskutera den militära
  styrkan och slagkraften i (Ras)Putinrossia och Ukraina på samma årtionde, men som
  nämnt är terrängen och floden Dnjepr till försvararnas fördel vid ett eventuellt anfall.
  Apropå föråldrade vapen passar en kommentar av framlidna generalen av infanteriet
  Adolf Ehrnrooth: ”Hyvä sotilas saa paljon hyvää aikaan vanhallakin aseella”….
  Citatet återges på finska för att vara helt korrekt.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter