Förflytta dig till innehållet

Bevara Framnäs för att behålla en bit av skärgårdskänslan på Kyrkbacken!

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Nagu. Redan för ungefär ett år sedan skrev jag en insändare i ÅU (4.3.2023) att diskussionen om att staden ska bygga en ställplats för kanske fjorton husbilar vid Framnäsområdet har blivit en eldfängd historia. Så här kan det bli då vilja, fakta, åsikter och känslor spelar en roll.

Enligt Pargas stads livskraftschef Maria Leppäkari är det fråga om demokratiska processer, men också om att ärendet ägs av Naguborna. Då är frågan vilka Nagubor?

Om föredragningen inte ändrats då jag kollade den senast så är den inte överensstämmande med alla de Nagubor som vill att Framnässkogen ska förbli och värnas om som det enda grönområde vi har på Kyrkbacken. Området klassas som ett värdefullt landskapsområde med sina skärgårdsspecifika tallar kopplade till en badstrand med öppen vy över havet. Många kallar området för Nagubornas vardagsrum.

Pargas stad har under åren skapat olika strategiplaner för bevarandet av även invånarnas livskvalitet. Vi ingår i biosfärområdet och vill stoltsera med hållbarhet och delaktighet, men kopplingen mellan strategi och handling är obefintlig.

Förespråkarna för att skapa en caravanställplats anser att det är en bra idé att såga ner de skärgårdstallar som är i vägen, preparera området med grusyta och gräva ner behövliga system för elstolpar. Man hänvisar till att Nagu länge behövt skapa service för caravanare (det här tror jag att alla kan vara överens om). Framnäs skulle skapa en möjlighet till övervakad parkering. Ett annat argument för att Framnäs bör omvandlas till parkeringsplatser är att all service finns här, samtidigt som man konstaterar att gästhamnens kapacitet inte räcker till för caravanare. Däremot kan staden erbjuda på en allmän toalett 200 meter från ställplatsen och septiktömning 100 meter från ställplatsen!

Jag undrar hur den övervakningen ska fungera, vem är den som stoppar den femtonde, sextonde, sjuttonde bilen osv och förvägrar alla de personbilar som är långtidsparkerade?

För ett år sedan var det viktigt att inför sommaren fixa detta, samma mönster följer denna vår, det är bråttom inför säsongen.

Turismchefen Benjamin Donner säger sig bara vara en budbärare i denna fråga, men frågan kvarstår vems budbärare? Han säger också att många andra möjliga platser inventerats, men att dessa platser inte duger.

Prästgårdsområdet har i många år varit en möjlighet, men ingen har gjort något konkret åt saken. En annan plats duger inte trots att där finns en möjlighet till servicehus. Orsak: där får man hosta på grund av närliggande idrottssandplan(?!).

Södra hamnen har diskuterats och många anser att det är ett bra alternativ. Men planläggningschefen Saaristo-Levin säger att där inte finns service! Vadå? Där finns allt! El, vatten, torg, två butiker, restauranger, Alko, apotek.

Placerade ett stenkast från gästhamnen och badstrand och utsikt över havet. Men Saaristo-Levin saknar septiktankstömmning. Och även den kan man åtgärda, för där finns redan ett befintligt rörsystem. Om viljan finns.

I Livskraftsutskottets protokoll 10.10.2023 kan man ur Maria Leppäkaris föredragning läsa: ”En liten resepark för ca 12 bilar har anlagts av en företagare ca 600 meter väst om Nagu kyrka. Reseparkens karaktär gör att de ekonomiskt viktigaste och servicesökande kunderna inte använder den ”.

Att vi ska vara ödmjuka gentemot varje turist och ödmjuka inför att våra caravanbesökare vill ha havsutsikt på paradplats är något som vi fått höra. Det för mina tankar till vad Nobels fredspristagare och fredsförhandlaren Martti Ahtisaari sagt i fredsförhandlingar – att någonstans måste man säga stopp, nu är det fråga om antingen eller.

Nu måste vi avgöra om vi vill bevara det lilla grönområde vi har på Kyrkbacken eller exploatera även det till förmån för turister?

Jag anser att vi måste bevara grönområdet för att behålla en bit av skärgårdskänslan på Kyrkbacken. Låt grönområdet vara som det är och sköt om det som ett grönområde.

Till sist vill jag framföra att jag inte störs av caravanarnas parkerande vilt kring Framnäs, men jag störs av att man inte vill hitta andra lösningar. Jag hoppas också att vi som framför olika åsikter inte tar dessa argument personligt utan att vi alla fortsättningsvis hälsar på varandra, för det är bra att bo i Nagu! Nagu är en livsstil!

Christa Perämaa-Bredenberg
Nagu

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter