Förflytta dig till innehållet

Barnmat på burk har producerats i Åbo i 65 år

Inhemska råvaror. Erika Pakkanen sorterar morotsbitarna som sedan förvandlas till barnmat på Nestlés barnmatsfabrik i Artukais i Åbo. Foto: Heini Ruohonen


Gården utanför den grå fabriken i Artukais i Åbo är tyst och tom men på väggen finns en färgglad väggmålning.
Målningen visar hur päron, äppel, bär och grönsaker förvandlas till barnmat som de flesta finländska barn har ätit i flera generationer.
I dag producerar barnmatsfabriken Nestlé Turku närmare 10 miljoner kilo barnmat varav största delen köps och konsumeras av finländare. Resten säljs bland annat till Norge, Sverige och Ryssland och nästa år kommer finsk barnmat också att exporteras till Schweiz.
I år har fabriken producerat barnmat i 65 år.

Piggar upp vardagen. I Nestlé Turkus nya väggmålning förvandlas äppel, päron och finska bär till barnmat.


Fabrikschefen Sari Miettinen-Rantala ser till att varje gäst i fabriken klär sig enligt instruktionerna och att hårstrån göms under den vita mössan. I fabrikens produktionsutrymmen möts gästen av högljudda maskiner och vitklädda arbetare med hörselskydd. Barnmatsfabriken har 130 anställda och utöver dem samarbetar fabriken med bland annat yrkeshögskolan i Åbo.
– Maskinerna sköter de ergonomiskt ansträngande och enformiga jobben. Då får våra anställda fokusera på bland annat övervakning, produktutveckling och kvalitetskontroll.
Att barnfödslarna i Finland har minskat i flera år är en utmaning för barnmatsfabriken. För att kompensera för de minskade produktionsmängderna har fabriken satsat på export och fortsatt utveckla produkterna enligt kundernas behov.
På löpande band åker glasburkar med grönt lock förbi med hög fart. Det gröna locket på burken signalerar att maten inuti är ekologisk, som är en ny produkt för i år. Utöver ekologisk mat har fabriken också introducerat olika alternativ för familjer med vegankost.
– Vi vill att våra produkter ska likna hemlagad mat som alla barn kan äta. Föräldrarna kunde anlita sig på burkbarnmat i stället för att laga maten själv. Då får de mera tid att umgås med sina barn.
Fram till 1996 ägdes barnmatsfabriken av Jalostaja men nu produceras Piltti-, Bona- och Gerberprodukterna av Nestlé. Enligt Miettinen-Rantala har det fungerat bra att ha en finländsk barnmatsfabrik under ett multinationellt bolag.
– Men maten fortsätter ju vara väldigt nordisk, med bland annat lax, köttbullar och renkött. Vi ser till att ha mycket grönsaker i maten och ingen tillsatt socker.

Nöjd över produktionen. Fabrikschefen Sari Miettinen-Rantala är stolt över de anställdas jobbsäkerhet.


Nestlé ställer noggranna krav på produktionssäkerheten vilket gör att barnmatsproduktionen inte har problem med att följa de strikta EU-reglerna. Också de anställdas jobbsäkerhet har förbättrats.
Barnmatsfabriken i Artukais är Nestlés enda barnmatsfabrik i de nordiska länderna och i Finland är fabriken den enda som producerar barnmat i burkar. Det innebär ett stort ansvar men samtidigt är det en stolthet för fabriken. Åtminstone hälften av råvarorna i barnmaten är inhemska och enligt Miettinen-Rantala är det viktigt för föräldrarna. Föräldrarna uppskattar det breda utbudet av barnmat men också att de kan lita på att matburkarna har gått igenom en noggrann säkerhetskontroll.
– Dessutom har vi tiotals år av erfarenhet vilket gör oss yrkeskunniga. Våra kunder litar på oss och vi litar på dem.
När man far från fabriken kan en inte låta bli att blicka tillbaka på den färgglada väggmålningen. Den sagolika bilden berättar en 65-årig historia.
Heini Ruohonen
nyheter@aumedia.fi

nytt. I år lanserade fabriken ekologisk barnmat som exporteras bland annat till Ryssland.

Heini Ruohonen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter