Uppdaterad: Flera terrängbränder i regionen – 5 hektar brann i Salo

Simo Päivärinta
Man släcker skogsbrand.
Publicerad:

Ett flertal terrängbränder har farit fram i Egentliga Finland och västra Nyland under tisdagen.

Vid 18.30 gick larmet om en större terrängbrand i Salo, i närheten av sjön Varvonjärvi. Släckningsarbetet pågår för tillfället, och enligt jourhavande brandmästare Niko Koski rör det sig om svårframkomlig terräng. Det tog en timme bara att hitta området.

Simo Päivärinta
Spår av skogsbrand.
Spår av branden i Salo.

Sjutton räddningsenheter har ryckt ut till Varvonmäentie. Enligt Yle var det en pilot på ett privatplan som observerade branden och larmade räddningsverket.

Efter 21.30 meddelade Sebastian Holm, regional brandchef, att branden omfattar flera hektar, cirka fem hektar skulle det visa sig. Branden tros ha uppstått på grund av blixtnedslag.

Vid 14.30-tiden ryckte Egentliga Finlands räddningsverk ut till Kotirannantie i Virmo, där det också brann i terrängen. Cirka två hektar skogsterräng brann, och räddningsverket utreder ifall söndagens åskväder i området kan ha något med branden att göra.

De närmaste byggnaderna var cirka 300 meter från brandområdet. Ingen skadades. Sjutton enheter deltog i utryckningen.

Torrt även i Västnyland

I Skogby i Raseborg fick Västra Nylands räddningsverk släcka en brand i bergig terräng på eftermiddagen. Klockan 12.21 larmades nio enheter till Bruksvägen. Ett område på cirka 50 x 50 meter hann brinna innan elden begränsades.

I Muijala i Lojo uppstod också en terrängbrand under tisdagseftermiddagen, då någon hade tänt på sönderrivna skolböcker.

En halv hektar brann i Letala

Strax efter klockan 18 larmades räddningsverket till Valkontie i Letala. Terrängbranden där var begränsad inom en dryg timme efter larmet. Enligt jourhavande brandmästare Joonas Lahdenperä spreds elden på ungefär 0,5 hektar.

– Man hade tidigare i dag utfört fläckhögläggning i närheten av området, vilket kan ha orsakat gnistor som sedan utvecklats till en terrängbrand, säger Lahdenperä.

Lahdenperä räknar till fyra utryckningar gällande terrängbränder under det senaste dygnet.

– Det är inga små uppdrag. Varje brand tar upp många timmar av våra resurser, säger han.

Varning för terrängbrand gäller i både Egentliga Finland och i Nyland. I torka och blåsigt väder sprider sig bränderna mycket snabbt.

Samtidigt varnar Meteorologiska institutet för värmebölja. Den svåra hettan gör att symtomen hos många som lider av olika kroniska sjukdomar kan förvärras.

Uppdaterad kl. 21.41 med tilläggsinfo från Sebastian Holm.

Uppdaterad 29.5 kl. 7.24 med tilläggsinformation om branden i Salo och bilder från den.

Reporter
Publicerad: