Suleyman, Gustaf och Ali om ungdomsvåldet i Åbo: Vad som helst kan hända

Kim Lund
Tre killar. Två sitter i en grön soffa och den tredje står bakom dem.
Gustaf Alander, Ali Alhasan och Suleyman Omar (stående) studerar till merkonom i Lilla hanken i Åbo. De undviker att röra sig på stan av rädsla för att bli rånade eller utsatta för våld.
Publicerad:

"Ungdomar misshandlades utanför Hansakvarteretgärningsmännen hotade med kniv", "TS: Misshandel utanför Hansakvarteret – offret fördes till sjukhus", "Polisen oroar sig för ökat gängvåld i Åbo", "Två minderåriga knivhöggs i Åbo på lördagskvällen – fullt kaos vid Fyrstranden".

ÅU:s nyhetsrapportering har den senaste tiden präglats av dystra rubriker om det ökade och allt råare ungdomsvåldet på Åbos gator.

Att det har blivit värre bekräftas av Suleyman Omar, 17, Gustaf Alander, 18, och Ali Alhasan, 17. De studerar till merkonom på Lilla hanken i Åbo och har med oro följt med utvecklingen.

– Det rör sig mera gäng på stan än tidigare och vi undviker att röra oss i närheten av Hansakvarteret. Där kan hända vad som helst, man kan bli rånad eller råka ut för något annat skit. Det räcker med att man tittar fel på någon så blir det bråk.

Kim Lund
tre killar spelar pingis
Gustaf, Ali och Suleyman är villiga att ställa upp som förebilder för yngre elever i S:t Olofsskolan.

Dagen före vi träffas har medierna rapporterat om en 13-årig flicka som knivhögg en klasskamrat i Helsingfors och i lördags knivhögg en 15-årig pojke en jämnårig kille i Uleåborg.

– Det är galet, Finland håller på att gå Sveriges väg, säger Omar.

Han är bekymrad för att ungdomar med invandrarbakgrund så lätt stämplas som bråkmakare och gängmedlemmar. Verkligheten är ändå en annan, säger han.

– Tittar du på gängen utanför Hansa eller på Citymarkets parkering i Kuppis ser du att 70 procent är infödda finländare.

Kim Lund
en pojke står vid en drickaautomat
Gustaf Alander mötte ett gäng vid åstranden. Han råkade känna en av killarna som sade åt de övriga att låta honom vara. ”Annars skulle jag säkert ha blivit rånad”.

Själva har de inte råkat ut för något värre, men för ett par månader sedan var det nära att Alander skulle ha blivit attackerad.

– Jag hade en Monclaire-väst på mig då ett gäng kom emot mig vid ån. En av killarna tog tag i mig, men som tur var kände jag en i gänget. Han sa att de skulle låta mig vara, annars skulle jag säkert ha blivit rånad.

Hur ska man då göra om det uppstår en hotfull situation och någon närmar sig för att mucka gräl? Det bästa är att försöka ta sig därifrån, men om det inte går gäller det att hålla sig lugn och inte visa sina känslor, säger Alhasan.

– Det är en svår balansgång. Om man visar att man är rädd eller svag så blir man lätt en måltavla, men om man är för tuff kan motparten känna sig hotad och det kan gå illa.

Kim Lund
en kille sitter i en stol
Ali Alhasan hoppas att ungdomar som mår dåligt lägger sin energi på att göra bra saker. ”Träna, gå på gym, studera”.

Internet och sociala medier är en bidragande orsak till att ungdomsbrottsligheten och -våldet har ökat, säger pojkarna. På Tiktok delas videor som förhärligar den så kallade roadmankulturen som har sitt ursprung i England.

En roadman är en ung kille som hänger på gatorna, viftar med vapen och säljer droger. En elvaåring som ser sådant kan tycka det är coolt, säger Omar.

– Det finns många sådana wannabe-roadmen på stan.

Någon enkel lösning på problemen finns inte. Omar, Alander, och Alhasan hoppas att de ungdomar som är på drift och som mår dåligt skulle få utlopp för sitt illamående på andra sätt än att begå brott.

– Livet kan inte alltid vara bra. Men man borde försöka lägga sin energi på bra saker, gå på gym, träna, studera och göra sådant som är bra för en och som man har nytta av i framtiden, säger Alhasan.

– Åbo stad kunde också vara göra mera och till exempel dela ut gratis gymbiljetter eller ordna så att ungdomarna kan spela basket eller fotboll sent på kvällarna och nätterna, säger Omar.

Kim Lund
En pojke med en mössa på huvudet
Suleyman Omar tycker det är bra med föräldrar som har koll på sina barn. ”Om de ringer så ska man svara och inte ignorera samtalen”.

Alla tre är redo att dra sitt strå till stacken och de säger sig vara redo att ställa upp som frivilliga förebilder för yngre elever i till exempel S:t Olofsskolan.

– Vi skulle gärna vara med och ordna aktiviteter för eleverna efter skolan. Till exempel gå och bowla, idrotta eller göra något annat som håller barnen borta från gatan.

Men det största ansvaret ligger hos föräldrarna.

– Föräldrarna måste ha koll på sina ungar och inte låta dem komma och gå hur de vill. Det är bättre med stränga föräldrar som vet med vem du rör dig, och hos vem du övernattar. Finns det inga gränser är det lätt att hamna i trubbel.

– Lika viktigt är det att vi ungdomar visar respekt för föräldrarna. Om de ringer och frågar var vi är, eller vad vi gör, ska vi berätta det och inte ignorera samtalen, säger Omar.

Reporter (Åbo)
Publicerad: