Skogspolitiken i Kimitoön – "Vi har förgäves försökt utreda både sakfrågan och processen"

Arkiv/Emilia Örnmark
debattvinjett nere till vänster med närbild av trädstam i bakgrunden
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Tom Simola ger i sin ledare (ÅU 20.4.2023) ”Går det åt skogen på Kimitoön?” det rätta tillvägagångssättet i Kimitoöns skogsplaneprocess – att först utreda både sakfrågan och processen och sedan fatta ett beslut. Det var just det som vi förgäves försökte göra.

Att utreda sakfrågan mötte på mycket motstånd och det var väldigt svårt att få ekologisk information till medlemmarna.

Men beslutsprocessen var varken oklar eller outredd.

Den undersöktes redan 2021 av två höga tjänstemän, när De gröna frågade om skogsvårdsplanen kunde behandlas i ett bredare forum och tas ända till fullmäktige.

Svaret var nej. Ssaken ska behandlas i tekniska nämnden. Nämndens ordförande var av samma åsikt.

Svaret på Simolas fråga om alla som deltog i omröstningen i tekniska nämnden visste vad de egentligen beslöt om är ett klart ja. Saken diskuterades mycket före mötet.

Sen till formuleringen i protokollet. Vem bär ansvaret för protokollet?

I förvaltningsstadgans § 151 står ”Organets ordförande svarar för protokollföringen och innehållet i protokollet. … ska protokollet upprättas så som ordföranden anser vara riktigt”.

Vi har i Helena Fabritius en duktig ordförande, men i det här ärendet verkar det som om hennes position som verksamhetsledare för SLC Åboland – alltså representant för skogsägarna – har stått i vägen för ett balanserat sätt att sköta behandlingen av skogsvårdsplanen.

Satu Zwerver Suppleant i tekniska nämnden De gröna i Kimitoön

Publicerad: