Pargas får padelhall i Norrby – kanske redan i november

Mikael Heinrichs
en man med en padelracket står framför glasskivor
Glasskivorna väntar på klartecken från byggnadstillsynen innan de behövliga ombyggnadsarbetena kan göras i hallen.
Publicerad:

Om allt går enligt planerna kommer man redan i november att kunna spela padel inomhus också i Pargas. Det nygrundade företaget Pargas Padelhall Ab hoppas kunna öppna hallen på Kraftgatan i Norrby inom en dryg månad, men just nu hänger allt på hur smidigt alla lovansökningar framskrider hos staden.

Snabbt framåt

Det är kompanjonerna Niklas Westerlund och Kaj Karlsson som grundat bolaget så sent som förra veckan, men man har redan nu köpt en plan som bara väntar på att installeras.

Det har varit snabba ryck, eftersom idén för första gången ventilerades för ungefär en och en halv månad sedan.

– Jag har funderat på olika alternativ, men att bygga nytt har inte varit ett av dem. Då jag fick nys om hallen på Kraftgatan som stod tom tog jag reda på ägaren och fick min kompanjon med på noterna. Den första tanken var att göra två planer, men hallen är några meter för liten för det.

Nu väntar man på bygglov

Ombyggnaden och ytrenoveringarna väntar nu på de behövliga tillstånden och så fort de är klara kör arbetet i gång.

– Om det bara skulle hänga på oss skulle vi säkert ha hallen spelklar redan den första november. Helt optimalt hade det varit om vi varit klara att köra i gång redan för en månad sedan då man inte riktigt längre kunnat spela utomhus i Finby, säger Westerlund.

Ingen storspelare själv

Westerlund fastnade själv för padel i och med banan i Finby, men har inte haft behov av att spela vintertid i och med att skidsporten tar upp fritiden då. Ett roligt sammanträffande är att de två första utomhusplanerna i Åboland dök upp i Finby nära Westerlunds hem och den andra i Västanfjärd nära stugan.

– Jag är inte den som lämnar saker att ligga och ser mer möjligheter än hinder, så därför vågade vi ta risken att köpa planen då tillfället dök upp.

Begagnad plan från storstan

Planen som bolaget köpt är begagnad, den har nämligen varit i bruk i ungefär ett halvt års tid under coronapandemin i mässcentret i Helsingfors, där en företagare lät installera tio planer medan mässorna och evenemangen gått på sparlåga. Mässcentrets inomhusplaner öppnades för spel i februari, men nu har planerna rullats ihop och sålts vidare.

– Intresset för planerna var stort och vi köpte den sista av de tio som såldes, berättar Westerlund.

Att installera planen blir en utmaning, eftersom installationen inte ingår i paketet – men Westerlund är övertygad att det ska gå vägen med lite konsultering.

– Det blir en vuxenbyggsats modell större, skrattar han.

Länge funderat på företagarbanan

Då hallen står klar är tanken att den rätt långt ska sköta sig själv med nätbokningar och kodlås.

Mikael Heinrichs
en man står framför en industrihall
Padelhallen i Norrby ska anläggas i den tidigare Eltel-hallen på Kraftgatan i Norrby.

– Jag har redan en tid varit intresserad av att pröva vingarna också som företagare efter att ha varit med i mångt och mycket inom olika projekt och föreningsverksamhet. Jag har redan fått en del förfrågningar om standardtimmar.

Han tror inte att vinterhalvåret blir särskilt svårt att fylla med bokningar, åtminstone kvällstid, men övriga tider på dygnet och sommartid kan det vara mera av en utmaning.

– Vi har inga direkta referenser i Pargas, men jag vet att många från Pargas kör in till Åbo för att spela.

Westerlund tycker att man över lag har en bra drive med olika idrotts- och motionsanläggningar i Pargas för tillfället – och padelhallen blir ett bra komplement till motionstrapporna, rullskidbanan och den förnyade konstgräsplanen i Pajbacka.

Reporter (Pargas)
Publicerad: