Förflytta dig till innehållet

Padelbanan i Pargas är öppen – den fartfyllda och sociala grenen vinner terräng också i skärgården

Sofia Enberg, Mikael Enberg, Janne Vellamo och Nina Katajainen provspelade den nya banan under måndagen. Foto: Mikael Heinrichs


Tidsbokningen och banan öppnade egentligen redan i måndags, men officiell invigning av skärgårdens första padelbana blir det lördagen den 8 juni mellan klockan 12 och 15 i samband med Pargsdagarna.
– Det blir några korta inlägg, men efter det blir det spel. Först spelas en kort uppvisningsmatch och efter det får alla intresserade chansen att prova själva, säger Pargas stads fritidssekreterare Mikael Enberg som har varit något av en primus motor bakom hela projektet.

Samarbetsprojekt

Padelbanan som ligger i anslutning till Archipelagia Golf (Finbyvägen 87) ett samarbetsprojekt mellan Pargas stad, Archipelagia Golf Ab samt Pargas Kalks tennisklubb och kommer att drivas av ett under bildning varande bolag.

Vad är padel?

  • Racketsport som uppfanns i slutet av 1960-talet i Mexiko.
  • Framför allt populär i Latinamerika och Spanien, men vinner terräng också på andra håll.
  • Spelas nästan alltid som dubbel, dvs. med två spelare mot två.
  • Poängen räknas som i tennis, men man får slå via väggarna som i squash.
  • Spelas med tennisbollar eller särskilda padelbollar och en racket av kompositmaterial utan strängar.
  • Planen är 10 x 20 meter stor och delas i mitten av ett 88 cm högt nät.
  • VM i padel har spelats varannat år sedan 1992. Finland har ett eget padelförbund (grundat 2009) och cirka 70 padelbanor.

I närregionen finns det banor i alla fall i Åbo och S:t Karins och i hela landet rör siffran sig kring 70–80 stycken. Nya banor dyker upp titt som tätt.

Padelbanan vid golfen i Pargas smälter bra in i omgivningen. Foto: Mikael Heinrichs


I Pargas blir det – åtminstone till en början – endast en bana.
– Padel är en oerhört fascinerande sport som är ett slags kombination av tennis och squash. Det allra bästa med grenen är att tröskeln att komma igång är rätt så låg – och att spelare på olika nivå mycket väl kan spela tillsammans, berättar Enberg.

Socialt och för alla

I och med att padel enligt regelverket alltid spelas som dubbelspel med sammanlagt fyra spelare och på en liten plan (den mäter 10 x 20 meter) är det en oerhört social gren – och enligt Enberg beroendeframkallande.
– Grenen passar alla åldrar och planen blir dessutom tillgänglighetsanpassad med rullstolsingång, påpekar Enberg.
Banan är omringad av tre meter höga väggar som man alltså får spela bollen via.

Mikael Enberg visar smakprov. Foto: Mikael Heinrichs


– Det betyder samtidigt att bollen i princip är i spel hela tiden och man kan spela bollen efter att den studsat i väggen. Dessutom har man bollen hela tiden nära sig, förklarar Enberg.
Utrustning finns att hyra eller köpa vid golfbanan som också sköter om det praktiska kring banan. Spelturer kommer man att kunna boka online eller via golfbanan.
– Säsongen är egentligen lika lång som den snöfria perioden, det vill säga från vår till höst. Banan är belyst, så det är inget problem att spela också kvällstid under vår eller höst, säger Archipelagia Golf Ab:s vd Nina Katajainen.
De som spelar har också tillgång till omklädningsrum och dusch vid golfbanan.

Det finns också särskilda padel-bollar, men en vanlig tennisboll av det mjukare slaget går precis lika bra att använda. Foto: Mikael Heinrichs


För aktieägare i Archipelagia Golf eller Pargas Kalks Tennisklubb samt studerande är planhyran aningen förmånligare och under juni månad får man låna utrustning gratis.
Bokningar kan göras via webbplatsen parpadel.fi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter