Ordföranden för ÅA:s krisledningsgrupp svarar på frågor om stängt campus

Åbo Akademi
Porträtt av en man med glasögon.
Stefan Willför är prorektor vid Åbo Akademi. Arkivbild.
Publicerad:

Efter att ha pratat med Joel Sandås som studerar i Sverige, ringde ÅU upp prorektor vid Åbo Akademi Mikael Lindfelt, som slängde bollen åt prorektor Stefan Willför. Willför är ordförande i akademins krisledningsgrupp, där både personal och Studentkårens representanter ingår.

Varför har ÅA valt att stänga campus?

– Det stämmer ju inte riktigt att allt varit stängt. Bland annat har vi haft vissa kurser på plats, och det har funnits möjlighet att boka föreläsningsutrymmen för studier både i Åbo och Vasa. Jag medger, de inte är många, men enligt de rapporter jag fått har de alla inte ens blivit fullt utnyttjade.

Har ni frågat varför, av de studerande som sitter med i gruppen?

– Inte direkt.

Kanske det inte varit helt klart för alla hur utrymmena kan användas?

– Man kan boka utrymmena genom vårt bokningssystem. Här vill jag tillägga att vid ÅA är vi måna om våra utrymmen, att hålla oss till vissa bestämmelser där. Men på fritiden har studerande i Finland ju kunnat träffas.

Kunde kontrollerat umgänge på campus vara ett alternativ till att studerande samlas i stora grupper på fritiden, hemma hos varandra och på fester?

­– Kanske. Men om vi öppnar upp campus sätter det press på övriga som rör sig där, då behövs stödpersonal, städare, och så vidare. Och lärarna är lite oroliga. Det är alltid en balansgång.

– Dessutom har våra studerande betett sig exemplariskt, jämfört med andra universitet där jag lite följt med läget. Här måste jag ge en eloge åt dem. Vi har haft väldigt få smittor här.

Det pekar ju på att de studerande är kloka, vuxna människor som kan ta ansvar. Borde inte ni kunna lita på att de kan bete sig om de får umgås på campus?

– Ungefär så summerar vi. Och vi har tittat på hur andra löst det. Jag vill minnas att vi i början diskuterade ett kontrollerat uppöppnande av campus, som i Chalmers (i Göteborg). Men det lades på is när pandemin blev värre. Antagligen blir det någon form av hybridmodell här.

Utan att desto mer gå in på Sverige-Finland jämförelser vill jag lyfta fram det Joel Sandås sade: Att den mentala hälsan verkar ha prioriterats där. Hur prioriterar ÅA?

– Naturligtvis är det väldigt högt uppe på listan. Vi har några arbetsgrupper som tagit fram best practice-metoder. En massa saker görs redan i praktiken. Lärarkåren har varit i kontakt med en del studerande. I höstas satsade vi extra pengar för att få en till studiepsykolog. Och så vidare.

En första årets studerande vid ÅA sade så här: Den här pandemin har nu pågått i ett år. Ni borde ha lärt er att hantera situationen bättre.

– Säkert kan man alltid göra bättre. Men … folk blir inte heller glada om vi ger order. Under dessa premisser har vi försökt göra så bra som möjligt.

Nästa vecka ska krisledningsgruppens mötas och diskutera olika alternativ.