"Öppna upp fler studierum" – det är inte för att festa som studerande vill träffas

Privat
Man står inomhus
Studentkårens ordförande Joonas Karlsson hoppas att flera studierum kunde öppnas så att några studerande i taget kunde träffas och studera tillsammans. Foto: ÅAS
Publicerad:

Joonas Karlsson har med oro följt med den senaste tidens nyheter om ungas mentala hälsa.

Som styrelseordförande för Åbo Akademis Studentkår vet han att många studerande mådde dåligt redan innan coronan slog till för ett år sedan.

– Nu känner sig många ensamma och utanför. Särskilt gäller det första årets studerande som kanske för första gången flyttar till en egen lägenhet, i en ny stad. Sedan är det bara under den första veckan de får träffa studiekamraterna, säger Karlsson.

Studentkåren har lobbat för att ÅA kunde öppna upp lite fler studierum där några studerande kunde samlas för att studera, för att ens öka gemenskapen en aning.

– Alla har inte möjlighet att studera hemifrån. Vi tycker det kunde gå att öppna upp campus lite mer utan att bryta mot några restriktioner, säger Karlsson.

Sitzar ordnas på distans

Studentkåren har försökt ge stöd och idéer åt ämnesföreningarna om hur säkra distansevenemang kunde ordnas.

– Jag har förstått att det ordnats en del lyckade sitzar på distans. Och fastlaskiainen ordnades så både i Åbo och Vasa, säger Karlsson.

Åbo har haft en stor fördel som studiestad då väldigt stor del av verksamheten ordnats inom några få kvarter.

Det har lett till en större gemenskap inte bara inom fakulteterna utan också över dess gränser.

Karlsson ser ändå en hotbild i form av coronabegränsningarna som tillsammans med de allt färre ämnesföreningslokalerna gör att sammanhållningen bland ÅA-studerande riskerar minska.

– Det finns absolut en risk att Åbos dragningskraft minskar när unga ska välja studiestad. Gemenskapen har varit en stark faktor för Åbo.

Enkät presenteras snart

Studentkåren skickade för ungefär en månad sedan ut en enkät till studerande.

Resultaten sammanställs nu och torde presenteras för ÅA:s ledningsgrupp i slutet av mars.

– Det framgår ganska klart att många inte gillar distansstudierna, medan de passar bra för vissa. Jag tror att hybridmodeller skulle vara det bästa i framtiden, där studerande väljer hur de deltar. Det är möjligt då redskapen för distansundervisning redan finns.

I enkäten framgår också att vissa lärare och kurser lyckats väldigt bra på distans.

I andra kurser har studerande känt att arbetsbördan ökat väldigt mycket och de studerande har lämnats ensamma med uppgifterna.

– Klart är att många inte mår bra, de längtar tillbaka till campus och normala förhållanden. Och det är inte för att festa, utan för att studera och träffa kompisar vid lunch, vanliga sociala umgängen helt enkelt.

Nyhetschef, reporter
Publicerad: