Nu har elen kopplats till Bengtskär - ett historiskt steg för fyren
Historiska stunder upplever man ute på Bengtskär just nu, då det enorma projektet med att dra el genom en sjökabel ända ut till fyrön har kommit till mållinjen.
– Visst är det här en enorm lättnad och en glädje! säger Paula Wilson som följt projektet sedan starten för tre år sedan.
Paula Wilson och Per Wilson tog för 30 år sedan över verksamheten på Bengtskär, men gav ifjol över sitt livsverk till dottern Nora Wilson och hennes man HenrikWilson.
På Bengtskär har man nu lyft transformatorn på plats och en jordkabel förser fyren med el. Paula Wilson försäkrar att elen fungerar.
Till elskåpet dit de nu oljedrivna generatorerna hör kopplas elen på fredag, då vädret förhoppningsvis är så pass lugnt att elmontören från lokala Strandells El kan ta sig ut till fyren.
Tjugo kilometer på havsbotten
Sjökabelprojektet har genomförts tillsammans med Caruna. Arbetena fick inledas först i september enligt direktiv av NTM-centralen, och har pågått i två och en halv månad. Enligt Wilson har arbetet gått bra, även om det funnits en viss oro för att höststormarna ska ställa till det.
– Alla dagar har det inte varit fint väder, men tillräckligt många.
Kabeln löper tjugo kilometer på havsbotten, dit den installerats med fartyget Telepaatti.
Kabeln kommer från Bötsön utanför Rosala och går vidare till Bergskär via Skallan (bredvid Kuggskär) och fram till Bengtskär. På två ställen går kabeln över land.
På Bengtskär borrades ett 75 meter långt hål, som går 9 meter under vattenytan. Genom hålet kommer elkabeln upp till ön. Kabeln går sedan ända ner till botten där den är fastbultad för att inte skavas av då stormarna med upp till fjorton meters vågor härjar här ute.
Lämnar oljedriven elproduktion
Med det här projektet övergår elproduktionen på Bengtskär från det tidigare generatorsystemet med oljedriven elproduktion till ett mer hållbart och förmånligare alternativ.
Den oljedrivna elproduktionen har, tillsammans med uppvärmningen av fyren, krävt över 30 000 liter olja årligen.
– I trettio år har min man Per skött generatorerna. De senaste åren har vi haft fem av dem – två vintergeneratorer inne och tre utomhus. Det blir en hel del att serva på dem, säger Wilson.
Fortsättningsvis kommer man att värma fyren med de två oljevärmepannorna och centralvärme, men nästa år ska man i samarbete med fyrens ägare Turun Yliopistosäätiö installera bergvärme på Bengtskär för att helt slippa oljan.
Sjökabelprojektet går på ungefär en miljon euro. Delaktiga i finansieringen är, förutom Bengtskärs turistföretag Ab Bengtskär Oy, också Telia, Elisa, Gränsbevakningsväsendet och Erillisverkot.