Nu är Juippi inte ensam längre - Botaniska trädgårdens ensamma papegoja fick inte bara en utan tre nya vänner!
Den ensamma papegojan Juippi är inte längre ensam. Efter att nymfkakaduans livskamrat gick bort i november efterlyste Runsala botaniska trädgård i Åbo en vän.
Från och med i går har Juippi inte bara en ny vän, utan tre. Detta efter att Ekenäsbon Anders Henriksson donerade sina två kakaduor.
Nya livskamrater
För ett par veckor sedan anlände Juippis första sällskap – tioåriga Hottis. Trädgårdsmästare Seija-Riitta Williams berättar att fåglarna kommit väl överens.
– Det är sällan som fåglarna mobbar varandra eller bråkar. Ibland kan de större papegojorna som samlever i växthuset dock vara lite domderande, säger hon.
Sorgen av att förlora en livskamrat förenar Juippi och Hottis. Då Hottis kom till sitt nya hem hördes länge skrik efter den bortgångna partnern. Nu har ändå både Juippis och Hottis klagoskrik åter blivit till sång.
Nymfkakaduorna sitter gärna tillsammans på en eukalyptusgren eller vid matplatsen.
Far och son donerades från Ekenäs
I går anslöt sig Ekenäskakaduorna till gänget. De är far, femton år, och son, fem år. Den tidigare ägaren Anders Henriksson berättar att han kallat den äldre för Kalle, men att den yngre inte ännu fått ett namn.
– Jag hade länge funderat på att ge bort dem. ÅU-artikeln där en vän till Juippi efterlystes var den sista droppen, säger han.
Den yngre kakaduans mamma, även Henrikssons fågel, avled i fjol.
Får tid att anpassa sig till omgivningen
Far och son ska spendera sina första dagar i en bur inne i växthuset. De ska få observera och vänja sig vid miljön och de andra fåglarnas närvaro före de släpps fria.
Detta är viktigt för att de inte ska bli för stressade eller flyga in i glasväggarna. Även Hottis tillbringade sina första dagar i buren, men behövde rätt snabbt få flyga av sig sorgen och nervositeten i rummet.
– När de släpps fria lär de sig av de andra fåglarna var maten finns och sådant, säger Williams.
Nu ryms det inte flera papegojor i Runsala botaniska trädgård.
– Det blir både svårt att mata dem och oljudet kan bli för högt om de är fler än nu, konstaterar Williams.