Förflytta dig till innehållet

Sökes: Flickvän som kan flyga och gillar att sjunga

Monica Forssell
En papegoja och gröna blad.
Känner du någon? Papegojan Juippi har mist sin livskamrat och behöver en ny vän.

I Botaniska trädgårdens växthus på Runsala i Åbo sitter en papegoja som känner sig övergiven.

Nymfkakaduan Juippi har nämligen förlorat sin livskamrat nyligen och tillvaron känns trist.  

Juippi

  • Nymfkakadua
  • 7 år
  • Är äventyrlig
  • Gillar att sjunga

Juippi håller gärna till i växthusets tropiska avdelning och har man tur kan man få syn på honom i det gröna lövverket eller på räcket till någon av de smala spångarna som löper under taket.

Två papegojor på ett räcke. Seija Williams
Juippi och Poppana blev ett par med en gång. Nu är Poppana borta och Juippi har ledsamt efter henne. Poppana är begravd i en liten kista med blommor och eukalyptusblad i trädgården i Runsala.

När Juippi kom till Runsala som 2-åring bodde Poppana redan i huset. De var lika gamla och blev genast ett par. I växthusets fotoalbum sitter de två papegojorna ofta tillsammans.

Vad de funderar på kan man förstås bara spekulera i men enligt trädgårdsmästaren Seija Williams berättelser är det fullt möjligt att de smidde planer för hur de skulle kunna ta sig ut ur växthuset och erövra Åbo.

Poppana var av en äventyrlig sort och passade på att rymma en gång när växthusets dörr stod på glänt. I två dagar satt hon i ett av de höga träden i trädgården i Runsala och vägrade återvända. Först när personalen kom på att koka hirs och locka med det gick papegojan med på att flyga in tillbaka.

Och en sommar var det Juippi som såg sin chans och tog sig ut genom ett av växthusets takfönster. Poppana protesterade vilt men Juippi tog till vingarna och flög ända till Fyrstranden. Av en slump hörde Williams att Åbo djurskyddsförening hade hittat en papegoja och körde till Skogsbacka för att hämta hem pojken.

En papegoja i en trädgård.Monica Forssell
Kakaduorna finns i vilt tillstånd i de torra delarna av Australien.

I dag är Juippi 7 år. Han gillar att sjunga och när Williams kommer för att ge honom mat och visslar på honom brukar han svara. När Poppana en morgon hittades död i växthuset tog han det hårt och sången byttes mot skrik.   

Nu har han redan lugnat ner sig en aning och sjungandet har återvänt. Williams tror ändå att han känner sig ensam.

Därför hoppas hon på en eller två nya vänner åt Juippi. Åldern spelar ingen roll och inte heller lynnet, men helst ska fåglarna kunna flyga och det är bäst om de inte har suttit i bur hela livet.

Fyra undulater och två rödvingade papegojor bor också i växthuset men hör inte till Juippis närmaste umgängeskrets.

Om det alltså finns någon som har en eller två kakaduor som behöver nytt hem och vill bli kompis med Juippi i Runsala får man höra av sig till trädgårdsmästaren Seija Williams på Runsala botaniska trädgård i Åbo.

Alla fåglarna i Runsala botaniska trädgårds växthus har donerats till växthuset av privatpersoner.

Tätt lövverk i ett växthus.Monica Forssell
I växthuset får fåglarna flyga fritt. I den neotropiska avdelningen finns en damm med näckrosor och fiskar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter