Maria Sten – partiet du söker är SFP

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Svar till Maria Stensinsändare (ÅU 20.2.2023) gällande Varhas svenskspråkiga motsvarighet.

Egentliga Finlands välfärdsområde, numera även känt som Varha, är inne på sin andra månad av egentlig verksamhet. Det finns mycket arbete bakom det välfärdsområde vi har idag: en verksamhet som trots mindre tekniska strul kommit bra igång, där personalen fått sin lön utbetald och där det är någon som svarar då du ringer.

Med det sagt betyder det inte att man nu är nöjd så här, tvärtom är vårt främsta mål att servicen ska förbättras och verksamheten utvecklas. Detta gäller såväl det administrativa som benämningar, protokoll och information, men först och främst det språk du som invånare får din service på.

Inom SFP har vi från första början försvarat svenskan.

Förra veckan lämnade SFP:s fullmäktigegrupp in en motion om bristfälliga möteshandlingar på svenska och vid rekryteringen av välfärdsområdets ledande tjänstemän krävde SFP högre språkkrav, men fick inte tillräckligt med understöd av de andra förtroendevalda för att det skulle bli verklighet.

Tack vare SFP finns det en egen arbetsgrupp, ett skilt resultatområde för svenskspråkiga tjänster, som förstår vilka åtgärder som krävs för att garantera den svenskspråkiga servicen inom välfärdsområdet.

Vi har inom Egentliga Finlands välfärdsområde en fin personal som glädjande är och har varit väldigt positivt inställd till att ge service på de båda inhemska språken, svenska och finska.

Oberoende vilket språk en förkortning eller ett namn har, är det innehållet, alltså den service som välfärdsområdet producerar, det avgörande och det som bör prioriteras.

SFP har en avgörande roll i att svenskan hörs, syns och beaktas inom alla delområden i Egentliga Finlands välfärdsområde, Varha.

SFP:s fullmäktigegrupp i Egentliga Finlands välfärdsområde

Publicerad: