Lyssna till universiteten i stället för Iltalehti!

Åbo Underrättelsers logo
professor i sociologi, Åbo Akademi
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Har universiteten förgiftats av woke-kultur, frågade Pia Heikkiläi denna tidning (3.11 2022), men försummade sin chans att skriva världens kortaste ledare. Ty frågan kan entydigt besvaras med ett ord: Nej.

I stället valde hon att utförligt referera den mediediskussion som inletts av Iltalehtis Sanna Ukkola. Ukkola skrev om ”en atmosfär av rädsla” som enligt henne är rådande i våra universitet; om att ”vita, heterosexuella män känner sig hotade”.

Påståendet är absurt. Ukkola och hennes stil att debattera är ju kända från många olika sammanhang och borde kanske inte överraska.

Det är mer överraskande att ÅU:s ledarskribent ställer sig i samma kör. Tidningen publicerar ju regelbundet kolumner från forskare vid Åbo Akademi, som på basis av sin egen erfarenhet skriver om den akademiska världen, även om problem och utmaningar.

Problem som de lyfter fram är dock av helt annan art. Till exempel FD Johnny Långstedtskrev (1.11) om det otroligt omfattande överflödiga arbete som förorsakas av forskarnas beroende av kortvarig projektfinansiering.

Ukkola hänvisar till anonyma källor och till de konflikter inom Teaterhögskolan som för två år sedan dryftades i Suomen Kuvalehti.

Studenters och universitetsfolkets protester avfärdar hon med att de är motiverade av ideologi eller av en önskan att undvika kritik. (Antagligen skulle hon säga precis samma om denna min insändare.)

Hon kommer även med ett exempel från Åbo Akademi: under den förrförra rektorns tid fick en paneldebatt med den svenska Alexander Bard som gäst inte ordnas i akademins utrymmen. Varje läsare kan googla fram Alexander Bard och själv begrunda, huruvida hans typ av debatt lämpar sig till ett universitetsauditorium.

Som bekant är det svårt att bevisa att någonting inte alls finns – att till exempel ingen alls ”vit heterosexuell man” känner sig obekväm i våra universitet.

Även ett enda universitet omfattar många mindre arbetsgemenskaper, många av dem fungerar bra och inom många kan finnas skäl till missnöje.

Men steget är långt härifrån till påståendet om en rådande ”atmosfär av rädsla”.

Att just universiteten blivit måltavla för Ukkolas och andras attacker är givet. Termen ”woke” används ju numera nästan uteslutande som ett slagträ av den (amerikanska) nya högern.

Den populism som den driver på har vunnit genomslag i dagens politik och medievärld. Ett exempel härav sågs i den brittiska Brexit-kampanjen, där ett av brexitanhängarnas slagord ljöd: we have got enough of experts – vi har fått nog av de sakkunniga.

Universiteten får sin beskärda del av populismens elitförakt och frustration över att inte till komplicerade frågor få enkla svar.

Om ÅU vill förmedla sina läsare en sanningsenlig bild av universitetsvärlden, är Sanna Ukkola inte den nyhetskälla som tidningen ska vända sig till.

Det är bättre att såsom hittills lyssna till vad som universitetens anställda och studenter själv har att berätta om sina framgångar och bekymmer.

professor i sociologi, Åbo Akademi
professor i sociologi, Åbo Akademi
Publicerad: