Läkartjänster och dödlighet

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Li Andersson skriver i sin kolumn 21.10.: "I Finland är det de med lägst inkomster som har sämst tillgång till läkartjänster. Som en följd av detta har man uppskattat att fattiga män dör till och med 12 år tidigare än rika". Min svärmor som bor i Suolahti (Äänekoski) är 88 år har inga pengar alls att betala med för sin hälsovård. Ändå får hon av kommunen en perfekt service, hemvårdarbesök, mat, mediciner, läkartider, specialistläkare, tandläkare, fysioterapi, seniorklubb, minnesklubb, hörapparat, rollator. Skulle påstå att hon undersöks till och med onödigt mycket då man söker fel som, om de skulle hittas, inte längre kan fixas. Hon kan bolla med termer som "endokrinologens diagnos" och andra specialläkartermer. Hon hör alltså till "de med lägst inkomster". Jag har en viss personlig erfarenhet av arbetare och lågavlönade män. Jag vet att orsaken till att de dör 12 år tidigare inte har att dyft att göra med att de inte skulle ha tillgång till läkartjänster. Att gå in på detaljer skulle inte vara politiskt korrekt. De flesta har även haft eller har tillgång till gratis företagshälsovård, och till hälsocentralläkare kommer man alltid och billigt om man inte har brått. Har man brått finns det akutvård.

Man kan gå privat direkt till specialistläkare, inte heller detta kostar tack vare sjukförsäkringen skjortan för att inte säga flaskan. Hälsocentralläkaren remitterar vid behov vidare till specialläkartjänster och sjukhusvård som i Finland är av världsklass. Huvudproblemet är personalbristen som i sin tur beror på ökad stress, byråkrati, åldrande och sjukare befolkning, covid, dåliga löner på grund av dålig kommunal ekonomi (blir knappast bättre av skrytbyggen som konserthus utan parkeringsplatser vilket vänsterförbundet röstade för).

En tid ville vänstern avskaffa sjukföräkringsersättningarna för privat hälsovård. Jag hoppas de har glömt detta, då folk med goda inkomster betalar största delen av sina läkarbesök själva, får samhället massor av hälsovård för sjukföräkringsersättningen.

Om allt socialiseras, hamnar samhället att betala även för höginkomsttagarnas hälsovård.