Framtida stormar

Åbo Underrättelsers logo
Publicerad:

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Klimat. Otto Bruun (ÅU 25.9.) hänvisar till IPCC:s rapport enligt vilken ”det finns stöd för att stormarnas styrka i Nordeuropa ökar i ett varmare klimat”. Men jag hänvisade i mitt tidigare inlägg till rapporterade datoriserade klimatmodellberäkningar, inte till vad IPCC:s politiserade ”Summary for Policymakers” påstår!

Fysikaliskt bör en minskning av temperaturdifferensen mellan polen och ekvatorn (varmare i norr) leda till en minskning av stormarna, inte en ökning, och detta avspeglas i många modellberäkningar. Det var en sådan effekt som denna sommars vindsvaga värme berodde på. Men klimatet är mycket komplicerat och många faktorer inverkar olika vid olika årstider och olika regioner.

Variationerna i beräkningsresultaten är så stora, att någon definitiv sanning om kommande stormar helt enkelt inte existerar. Simulationer visar på aningen ökad vindstyrka i vissa regioner (vilket ligger till grund för IPCC:s sammanfattning), men minskad i andra regioner.

Med beaktande av de enorma osäkerheterna ger klimatmodellerna inget stöd för framtida stormkatastrofer. Den som vill läsa detaljer hänvisas till Donat et.al.: ”Future changes in European winter storm losses and extreme wind speed interferred from GCM and RCA multi-model simulations”, Nat. Hazards Earth Syst.Sci., 11, 1351-1370 2011.

Rapporten finns på nätet. Dena modellberäkning projekterar att Tyskland har en svagt ökad risk för stormskador år 2100 jämfört med i år, medan det är minskad risk för extrema vindhastigheter i Sydeuropa.

Hypotetiska stormkatastrofer är absolut ingenting man bör skrämma skolbarn med. Enligt undersökningar är klimatångest en stor orsak till psykisk ohälsa, och på nonsens baserad skrämselpropaganda förvärrar sjukdomen.