Förflytta dig till innehållet

Nonsens om klimat på ÅU:s insändarspalt

Åbo Underrättelsers logo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jarl Ahlbeck skriver i sin insändare på ÅU (20.9.2021) att det är ”nonsens” att stormigheten skulle öka i Finland på grund av klimatförändringarna, och kritiserar därför pjäsen ”Stormen” för att utgöra skrämselpropaganda för barn.

Enligt Ahlbeck ger FN:s klimatpanel IPCC inget stöd för att stormrisken i Europa skulle öka på grund av koldioxidutsläpp. 

Ahlbecks påståenden är entydigt felaktiga.

FN:s klimatpanel IPCC baserar sina slutsatser på all relevant publicerad forskning och modeller. IPCC diskuterar specifikt stormar i Nordeuropa i sina senaste rapporter som berör klimateffekter. Enligt IPCC:s rapport från 2014 finns det stöd för att stormarnas styrka i Nordeuropa ökar i ett varmare klimat.

Framför allt ökar risken för värre stormskador, exempelvis nära kusten på grund av minskat istäcke på vintern. Den nyaste IPCC-rapporten (augusti 2021) förutspår fler och värre stormar i regionen norra Europa, där hela Finland är inräknat, om uppvärmningen överstiger två grader.

FN:s klimatpanel IPCC exemplifierar effekterna av klimatförändringarna i Nordeuropa med just ökad risk för stormar. Det är alltså ett fullt rimligt och vetenskapligt motiverat val att i en teaterpjäs illustrera klimatförändringens effekter med just stormskador.  

Ahlbeck har i åratal fått tiotals klimatskeptiska insändare publicerade bland annat i ÅU och HBL. Hur många gånger ska man få gå ut med helt felaktiga påståenden och få fortsätta driva en kampanj mot klimatforskningens resultat utan ansvar? Att sprida desinformation har konsekvenser.

Frågan för ÅU är om tidningen likväl skulle kunna tänka sig att publicera återkommande corona- eller vaccinskeptiska insändare med entydigt felaktiga påståenden? 

En pinfärsk studie (Marks m.fl. 2021) visar att de ungas klimatångest är ett faktum. Enligt forskargruppen blir ångesten värre av att ungas klimatoro och behovet av mer slagkraftiga klimatåtgärder inte tas på allvar bland vuxna och politiker.

Det är häpnadsväckande att de unga i dag ska behöva axla ett så stort ansvar för att motarbeta klimatkrisen, som enligt forskningen hotar den framtida existensen för hela samhällen och ekosystem. 

Dela artikeln

En kommentar: “Nonsens om klimat på ÅU:s insändarspalt

  1. Jörg Siebert skrev

    Allt är relativt: även nonsens om klimatet av Otto Bruun som vill införa censur i klimatfrågor.
    Bruun tycks inte ha läst IPCC:s rapporter, annars skulle han vetat att:

    IPCC har nyligen släppt en ny klimatrapport, och fann återigen lite eller ingen bevisning att extrema väderhändelser ökar. Enligt IPCC: s rapport (från 08.10.18) är”det är endast lågt förtroende för förändringar i globala tropiska cyklonantal under global uppvärmning under de senaste fyra decennierna.” Såsom IPCC: s klimatbedömning i AR5 2013 bekräftar den nya specialrapporten att extrema stormar inte ökar.

    Antarktis kommer enligt beräkningar baserade på senaste analyser från EU:s Copernicusprojekt knappast att smälta i första taget. Området från cirka 35° S till Sydpolen (nästan 25 % av jordytan) har inte blivit varmare under de senast 42 åren. Södra ishavet är lika bistert kallt/kylslaget nu som det var 1979.
    Det intressanta är att även växthuseffekten minskat under de senaste 8,5 åren i området 20°S-20°N eller under tiden från den senaste IPCC rapporten. Allt enligt EU:s Copernicusprogram. Huvudorsaken anses vara en mindre avkylning av de tropiska haven under de senaste 8 åren (eller att CO2 inte påverkar så mycket som somliga tror?).

    Och det är väl därför som IPCC har kommit underfund med att RCP8.5 är extremt osannolikt och har nu som sin mest realistiskt scenario att det inte kan bli varmare än 1,0 till 2,5 grader (hög sannolikhet).
    Kanske Bruun borde läsa även lite äldre IPCC:s ICKE POLITISKA rapporter. Inte de politiska överdrifter.

    Enligt ipcc.ch/ipccreports/far/wg_I/ipcc_far_wg_I_full_report.pdf fanns det i början av 70-talet lika lite is i Arktis som nu: sida 224 graf 7.20. Finns väl gömt i IPCC:s arkiv…

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter